Business & Finance Πέμπτη 5/05/2022, 12:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φ. Πανέτα (ΕΚΤ): Πρώτα τα στοιχεία του ΑΕΠ για το β΄ τρίμηνο και μετά αύξηση επιτοκίων 

Φ. Πανέτα (ΕΚΤ): Πρώτα τα στοιχεία του ΑΕΠ για το β΄ τρίμηνο και μετά αύξηση επιτοκίων 

Παρά το γεγονός ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού δεν χαλιναγωγείται και επιτάσσει άμεση ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αύξηση των επιτοκίων, ωστόσο σύμφωνα με ένα εκ των υπευθύνων χάραξης της νομισματικής πολιτικής η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει να βιαστεί.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα, La Stampa, ο Φάμπιο Πανέτα, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να περιμένει τα στοιχεία αναφορικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης το τρέχον τρίμηνο πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση. 

«Δεν θα ήταν συνετό να ενεργήσουμε χωρίς να έχουμε δει πρώτα τα σημαντικά νούμερα για το ΑΕΠ που αφορούν το β΄ τρίμηνο και να συζητήσουμε για περαιτέρω μέτρα χωρίς να έχουμε κατανοήσει πλήρως πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί η οικονομία», ανέφερε στη La Stampa, ο Ιταλός οικονομολόγος. «Δεν έχει μεγάλη διαφορά αν είναι δύο ή τρεις μήνες νωρίτερα ή αργότερα», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος θεωρείται ως ένα από τα «περιστέρια» (υπέρμαχος της ήπιας νομισματικής πολιτικής) στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Εδώ και πολύ καιρό έχει επιστήσει την προσοχή αναφορικά με την απόσυρση των μέτρων στήριξης για την οικονομία, υποστηρίζοντας ότι μια γρήγορη τέτοια κίνηση θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες πολλών ετών για την ενεργοποίηση του πληθωρισμού (ο οποίος για χρόνια κινούταν χαμηλότερα του επίσημου στόχου της ΕΚΤ στο 2%).

Βέβαια με τον πληθωρισμό τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στο 7,5%, η συζήτηση παίρνει άλλη διάσταση. Ακόμη και ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας των καυσίμων και των τροφίμων και ποτών, ήταν υπερδιπλάσιος από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ. 

Οι υψηλές αυτές ταχύτητες έχουν κάνει τα «γεράκια» (εκείνοι που είναι υπέρ της επιθετικής νομισματικής πολιτικής) της ΕΚΤ να απαιτούν άμεση σύσφιξή της και αύξηση των επιτοκίων, μια κίνηση για την οποία είναι σύμφωνος και ο Πανέτα.

Η ΕΚΤ από το 2014 διατηρεί το βασικό της επιτόκιο σε αρνητικό επίπεδο και επί του παρόντος βρίσκεται στο -0,50%, ωστόσο οι χρηματαγορές τιμολογούνται για μια αύξηση της τάξεως των 20 μονάδων βάσεως, κάτι που θα διατηρήσει το επιτόκιο σε αρνητικό έδαφος. 

Ακόμη και ο Panetta υποστήριξε μια ενδεχόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, το οποίο ήταν αρνητικό από το 2014.

«Με μεσοπρόθεσμο πραγματικό και αναμενόμενο πληθωρισμό γύρω στο 2% μπορούμε να μειώσουμε σταδιακά το επίπεδο της νομισματικής προσαρμογής», σημείωσε ο Πανέτα.

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 9 Ιουνίου και είναι πολύ πιθανό να αποφασίσει την ολοκλήρωση των αγορών ομολόγων -την επονομαζόμενη ποσοτική χαλάρωση- στα τέλη του ίδιου μήνα. Ενδεχομένως και να παρέχει καθοδήγηση για το πότε θα αυξήσει τα επιτόκια, ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να ανακοινώσει αύξησή τους στη συνεδρίαση του Ιουνίου. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βίσκο (ΕΚΤ): «Βλέπει» αύξηση των επιτοκίων το τρίτο τρίμηνο

Λαγκάρντ: Πιθανή αύξηση των επιτοκίων το καλοκαίρι

Goldman Sachs: Βλέπει αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News