Business & Finance Τρίτη 14/12/2021, 09:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεντρικές τράπεζες: Ο πληθωρισμός επισκιάζει τις τελευταίες συνεδριάσεις για το 2021

Κεντρικές τράπεζες: Ο πληθωρισμός επισκιάζει τις τελευταίες συνεδριάσεις για το 2021

Η τρέχουσα εβδομάδα χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες καθώς είναι προγραμματισμένες οι τελευταίες συνεδριάσεις τους για το 2021, συνεδριάσεις οι οποίες θα κινηθούν στη σκιά του πληθωρισμού

Σήμερα την αρχή κάνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με τη διήμερη συνεδρίασή της η οποία ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη, όταν και θα έρθει η ανακοίνωσή της και η συνέντευξή τύπου του επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ. Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνουν την ερχόμενη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας και τον «χορό κλείνει» η Τράπεζα της Ιαπωνίας την Παρασκευή.

Οι τελευταίες αυτές συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών για το 2021 είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες, καθώς πλανάται ένα ερώτημα και μόνο: πώς θα εξελιχθεί η πορεία των υψηλών πτήσεων του πληθωρισμού. 

Οι τιμές καταναλωτή έχουν εκτιναχθεί σε υψηλά τα οποία κατά μέσο όρο ξεπερνούν τα 25 χρόνια στις οικονομίες των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας και πλέον με το φαινόμενο αυτό να επεκτείνεται για μήνες, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής ήδη έχουν αρχίσει να καταστρώνουν σχέδια επί χάρτου. 

Αυτό άλλωστε είναι προφανές από την αλλαγή στον τόνο των δηλώσεών τους, από τη στιγμή που ούτε λίγο ούτε πολύ αναδιπλώνονται στις δηλώσεις και πλέον κάνουν λόγο για ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να είναι παροδικό, ωστόσο μάλλον η διάρκειά του θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. 

Πλέον, οι αναλυτές και οι χρηματαγορές διαβλέπουν ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με ένα δίλημμα: αν ήρθε η ώρα να προχωρήσουν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής προκειμένου να χαλιναγωγήσουν τον ιπτάμενο πληθωρισμό. Πρακτικά αυτό σημαίνει μείωση των αγορών ομολόγων (κίνηση που έχει ήδη εξαγγελθεί από Fed και ΕΚΤ), αλλά και αύξηση των επιτοκίων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήδη οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να προλειαίνουν το έδαφος, λέγοντας ότι οι πρώτες επιτοκιακές αυξήσεις θα έρθουν μέσα στο 2022 και οι περισσότεροι εξ αυτών συγκλίνουν και στον αριθμό τους, κάνοντας λόγο για δύο αυξήσεις επιτοκίων.

Από την πλευρά της η Τράπεζα της Αγγλίας αναμενόταν ότι θα ήταν εκείνη που θα άνοιγε πρώτη τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, ωστόσο στην προηγούμενη συνεδρίασή της εξέπληξε τους πάντες διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια. 
Μάλιστα σύμφωνα με τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης, ο διοικητής της ΒοΕ, Άντριου Μπέιλι, ενώ ήταν κατά της διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα εντέλει ψήφισε υπέρ αυτής της απόφασης. Με τα έως τώρα δεδομένα, την ερχόμενη Πέμπτη δεν αποκλείεται να έρθει η ανακοίνωση για αύξηση των επιτοκίων από το ιστορικό χαμηλό του 0,10%. 

Από την άλλη ένα ερωτηματικό είναι τι θα κάνει η Τράπεζα της Ιαπωνίας η οποία για χρόνια διατηρεί τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα (επί του παρόντος βρίσκονται στο -0,10%), ωστόσο αντιμετωπίζει επίσης χρόνιο πρόβλημα με τον αποπληθωρισμό. 

Τέλος, η ΕΚΤ εξαγγέλει σε κάθε ευκαιρία δεν πρόκειται να αυξηθούν πριν από το 2023 και σε κάθε περίπτωση για να γίνει αυτό θα έχει τερματίσει τις αγορές ομολόγων. Αν μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, δοθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό και του ΑΡΡ, τότε πίσω από αυτό το περιθώριο θα κρύβεται η πρώτη αύξηση των επιτοκίων. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Εβδομάδα αποφάσεων: 20 κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν – Αποκλίσεις στις νομισματικές πολιτικές

ΕΚΤ: Το σχέδιο για μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος

Λαγκάρντ: Δεν θα διστάσω να πάρω μέτρα για τον πληθωρισμό – «Όχι» σε αύξηση επιτοκίων το 2022

Ο γρίφος της νομισματικής πολιτικής – «Στοιχήματα» για το χρονοδιάγραμμα του tapering

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News