Business & Finance Δευτέρα 29/11/2021, 16:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Το σχέδιο για μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος

Διαμορφώνεται συναίνεση ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου αν χρειαστεί

ΕΚΤ: Το σχέδιο για μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος

To τοπίο για το τι πρόκειται να συμβεί με τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ αρχίζει να ξεκαθαρίζει ακόμη και πριν από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Αναμένεται πως το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων κατά της πανδημίας θα ολοκληρωθεί βάσει του σχεδιασμού του, αλλά θα μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου αν χρειαστεί. 

Έπειτα από εβδομάδες δημόσιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στα στελέχη της ΕΚΤ, διαμορφώνεται αυτού του είδους η συναίνεση τρεις εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση της τράπεζας στη Φρανκφούρτη που θα διεξαχθεί εν μέσω εντεινόμενων πληθωριστικών πιέσεων και απότομης επιστροφής στα lockdowns ορισμένων περιοχών της Γηραιάς Ηπείρου. Εν μέσω δηλαδή των δύο παραγόντων που ρίχνουν βαριά σκιά πάνω από την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Ζητούμενο για τα στελέχη της τράπεζας είναι να εκπονήσουν ένα σχέδιο για την περίοδο μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος κατά της πανδημίας, ώστε να διασφαλίσουν ότι θα χορηγείται επαρκής στήριξη στην οικονομία στη διάρκεια των τελευταίων κυμάτων της και χωρίς να διακινδυνεύσει την περαιτέρω εκτόξευση του πληθωρισμού.

Τα στελέχη της ΕΚΤ αποκλείουν μια αύξηση των επιτοκίων εντός του 2022, ενώ θέλουν να διατηρήσουν την επιλογή μιας άμεσης αντίδρασης σε κάποιο σοκ αλλά και να αποφύγουν τις υπερβολικά μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις. Μολονότι αυξάνεται ο κίνδυνος από την πανδημία, τελευταία ενισχύονται οι φωνές όσων ζητούν επιστροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική. Η Γερμανίδα Ιζαμπέλ Σνάμπελ δήλωσε στο Bloomberg ότι ο κίνδυνος του πληθωρισμού «τείνει να αυξηθεί». 

Τα περισσότερα στελέχη της ΕΚΤ συσπειρώνονται γύρω από την ιδέα ότι το έκτακτο πρόγραμμα κατά της πανδημίας πρέπει να λήξει τον Μάρτιο βάσει του αρχικού του σχεδιασμού. Μέσα στην εβδομάδα κατέστησαν σαφείς οι προθέσεις τους όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής τους. Το εν λόγω πρόγραμμα, αναγκαστική επιλογή της τράπεζας εξαιτίας της ύφεσης της πανδημίας, δεν υπόκειται στους περιορισμούς του παλαιότερου προγράμματος αγορών ομολόγων και προσφέρει στην ΕΚΤ μεγαλύτερη ευελιξία για να αντιμετωπίσει τις οξυμένες κρίσεις στην αγορά.

Τώρα, όμως, η τράπεζα πρέπει να καθορίσει κατά πόσον θα συνεχίσει τις τακτικές αγορές ομολόγων προκειμένου να εξομαλύνει τη μετάβαση στη νέα κατάσταση αλλά και να επεξεργαστεί σε ποιο βαθμό θα διατηρήσει κάποια περιθώρια ελιγμών ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν αναβρασμό στις αγορές κρατικών ομολόγων. Μέσα στην εβδομάδα, τέσσερα στελέχη της ΕΚΤ, η Σνάμπελ, ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, οι Κλάας Κνοτ και Ρόμπερτ Χόλτζμαν, υποστήριξαν πως η τράπεζα πρέπει να διατηρήσει αυτή την ευελιξία που της προσέφερε το έκτακτο πρόγραμμα.

Η τοποθέτησή τους ισοδυναμεί με υπόσχεση πως η τράπεζα θα αρχίσει και πάλι να αγοράζει ομόλογα αν υπάρξει ανάγκη ή θα επενδύει με πιο στρατηγική λογική όσα ομόλογα έχουν λήξει και αποπληρωθεί. Όπως τόνισε ο κ. Κνοτ την Τρίτη, η ευελιξία που προσέφερε το έκτακτο πρόγραμμα «μας εξυπηρέτησε πολύ». Η γερμανική Bundesbank έχει προειδοποιήσει πως ο πληθωρισμός στη Γερμανία ενδέχεται να φτάσει στο 6% εντός των ημερών, αλλά οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ υπογραμμίζουν διαρκώς ότι υπάρχει κίνδυνος ανοδικής πορείας του πληθωρισμού σε βάθος χρόνου.

Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου θα έχουν στη διάθεσή τους τις νέες προβλέψεις, μεταξύ των οποίων και για τις εξελίξεις στο  μέτωπο των τιμών το 2024. Οι εκτιμήσεις για το κατά πόσον η τρέχουσα εκτόξευση των τιμών είναι τελικά παροδική ή όχι θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΚΤ. 

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, τα στελέχη της ΕΚΤ αποκλείουν έως τώρα το ενδεχόμενο να πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια αύξηση του κόστους του δανεισμού μέσα στο επόμενο έτος. Οι επενδυτές προβλέπουν πως η τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση κατά 10 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο του 2023. 

Ενα άλλο θέμα που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου θα είναι το πόσο χρόνος θα χρειαστεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στη λήξη του προγράμματος και στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων. Η κ. Σνάμπελ θεωρεί πως δεν επείγει να συζητηθεί το θέμα τον Δεκέμβριο, ενώ εκτιμά πως μπορεί επίσης να αποφασιστεί αργότερα το αν θα υπάρξει συνέχεια στα φτηνά μακροπρόθεσμα δάνεια προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Της ίδιας άποψης είναι και ο κ. Βιλερουά ντε Γκαλό. Σύμφωνα, όμως, με την κ. Σνάμπελ, κάποια άλλα εργαλεία της τράπεζας, όπως και το πώς θα επικοινωνήσει η ΕΚΤ τις αντιδράσεις της, θα πρέπει να συζητηθούν και μάλιστα ίσως να έχουν τώρα μεγαλύτερη σημασία από τις αποφάσεις για τις αγορές ομολόγων.

Όπως τόνισε η ίδια, «οι αγορές ομολόγων αποδίδουν λιγότερο τώρα ενώ αυξάνονται οι παρενέργειές τους και τελικά θα κάνουμε μια στροφή από τις αγορές ομολόγων σε άλλα εργαλεία και προπαντός στις κατευθυντήριες γραμμές που θα δίνουμε στην αγορά». 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός θα κινηθεί ψηλά και τον Νοέμβριο 

Ανατροπή στο μέτωπο των επιτοκίων: Δύο αυξήσεις από την ΕΚΤ το 2023 βλέπει τώρα η Berenberg

Πληθωρισμός: Γιατί δεν ανησυχεί η ΤτΕ – Τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News