Business & Finance Παρασκευή 3/12/2021, 16:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» ΔΝΤ: Προσοχή με το tapering – Μην προκαλέσει πανικό στις αγορές

Οι οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ δικαιολογούν την επιτάχυνση του tapering, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ευρωζώνη

«Καμπανάκι» ΔΝΤ: Προσοχή με το tapering – Μην προκαλέσει πανικό στις αγορές

Οι οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ δικαιολογούν την επιτάχυνση του tapering  (δηλαδή της μείωσης του ρυθμού αγοράς ομολόγων) στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης καθώς και της αύξησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ευρωζώνη, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να επικοινωνήσουν τις κινήσεις πολιτικής τους με προσοχή, ώστε να μην προκαλέσουν πανικό στις αγορές.

«Βλέπουμε περιθώρια για τη νομισματική στις Ηνωμένες Πολιτείες –με το ΑΕΠ κοντά στις προ-πανδημικές τάσεις, τη σφικτή αγορά εργασίας και τις πλέον ευρείας βάσης πληθωριστικές πιέσεις- να δώσει μεγαλύτερο βάρος στους πληθωριστικούς κινδύνους, σε σχέση με άλλες αναπτυγμένες οικονομίες, μεταξύ των οποίων και εκείνη της Ευρωζώνης», αναφέρει το Ταμείο. «Θα ήταν κατάλληλο για τη Federal Reserve να επιταχύνει  τη μείωση (taper) των αγορών τίτλων και να επισπεύσει το μονοπάτι προς τις αυξήσεις επιτοκίων», προσθέτει.

Με τον καιρό, εάν οι πληθωριστικές πιέσεις αποκτήσουν ευρύτερη βάση σε άλλες χώρες, και άλλες κεντρικές τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστεί να προχωρήσουν στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τους συντομότερα από ό,τι αναμένεται σήμερα, επισημαίνει το ΔΝΤ.

«Σε αυτό το περιβάλλον, είναι αναγκαίο οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες να επικοινωνήσουν προσεκτικά τις κινήσεις πολιτικής τους, ώστε να μην πυροδοτήσουν έναν πανικό στην αγορά που θα έχει βλαβερές συνέπειες όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και εκτός συνόρων, ειδικά στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες που έχουν μεγάλο δανεισμό», σημειώνουν οι οικονομολόγοι του Ταμείου.

Και καλούν τους policymakers να είναι σε επαγρύπνηση, να παρακολουθούν τα στοιχεία και να είναι έτοιμοι να προσαρμόσουν την πορεία τους εάν χρειαστεί, με δεδομένη και την υψηλή αβεβαιότητα, η οποία εντείνεται λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, μία πιο εμπροσθοβαρής απάντηση της Fed στον πληθωρισμό θα μπορούσε να προκαλέσει διακυμάνσεις στις αγορές και να δημιουργήσει δυσκολίες αλλού, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές. Για να αποτραπεί αυτό, οι αλλαγές στην πολιτική θα πρέπει να επικοινωνούνται καλά, όπως άλλωστε συμβαίνει έως τώρα.

Οι αιτίες του πληθωρισμού

Το Ταμείο αποδίδει την άνοδο του πληθωρισμού στην ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης, με τη στήριξη και των δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων, όπως και στη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και στη στροφή των καταναλωτών προς τα προϊόντα έναντι των υπηρεσιών.

Επιπλέον, οι αυξήσεις στους μισθούς είναι εμφανείς, σε κάποια κομμάτια της αγοράς εργασίας, επισημαίνει, καθώς οι ΗΠΑ έχουν βιώσει μία πιο παρατεταμένη μείωση στη συμμετοχή στην αγορά εργασίας σε σχέση με άλλες οικονομίες, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις, μέσω της ενίσχυσης των μισθών.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η αναντιστοιχία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση θα υποχωρήσει με τον καιρό, μειώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο του ταμείου, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις και οι ελλείψεις ημιαγωγών θα μετριαστούν το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Η συνολική ζήτηση αναμένεται να υποχωρήσει καθώς τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης θα αίρονται το 2022.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πληθωρισμός και ευρώ: Το «μπαλάκι» στη Λαγκάρντ – Μεταξύ Fed και Όμικρον

Λαγκάρντ: Δεν θα διστάσω να πάρω μέτρα για τον πληθωρισμό – «Όχι» σε αύξηση επιτοκίων το 2022

Πάουελ: Δεν μιλάμε πλέον για προσωρινό πληθωρισμό – Αλλαγή στάσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News