Business & Finance Πέμπτη 2/12/2021, 21:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός και ευρώ: Το «μπαλάκι» στη Λαγκάρντ – Μεταξύ Fed και Όμικρον

Πληθωρισμός και ευρώ: Το «μπαλάκι» στη Λαγκάρντ – Μεταξύ Fed και Όμικρον

Μετά την επίσπευση του tapering στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση της Ευρωζώνης, η οποία δια στόματος της Κριστίν Λαγκάρντ θα προβεί σε μια καταλυτική χάραξη στρατηγικής μέσα στον μήνα. 

Την Τρίτη, ο διοικητής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ εν μέρει αιφνιδίασε τις αγορές, προαναγγέλλοντας μια πιο επιθετική γραμμή άμυνας απέναντι στον πληθωρισμό και τελικά βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την ανάφλεξη της πανδημίας.

Θα πρέπει να ξεχάσουμε τη φράση «παροδικός πληθωρισμός» και να εξηγήσουμε όσο πιο λεπτομερώς γίνεται τι ακριβώς συμβαίνει με τις ανατιμήσεις και τι επιπτώσεις έχουν, επεσήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι σε αυτό το στάδιο η οικονομία είναι πολύ ισχυρή και οι πληθωριστικές πιέσεις αυξημένες, επομένως είναι πρόσφορο να εξεταστεί ο τερματισμός – λίγους μήνες νωρίτερα απ’ ότι προβλεπόταν – της μείωσης της αγοράς ομολόγων.

Εμμέσως πλην σαφώς, ο Τζερόμ Πάουελ συντάχθηκε με την πλευρά όσων οικονομολόγων προειδοποιούσαν εδώ και καιρό ότι ο πληθωρισμός έχει αποκτήσει μονιμότερα χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η μετάλλαξη Όμικρον δημιουργεί σε πολλούς δεύτερες σκέψεις ως προς την αναγκαιότητα σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής και οι κεντρικές τράπεζες έχουν έναν ακόμη γρίφο να λύσουν.

Ο άγνωστος X της Όμικρον 

Ένας παράγοντας ο οποίος μπορεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα είναι η πανδημία του κορωνοϊού και η μετάλλαξη Όμικρον. Τυχόν επαναφορά των περιοριστικών μέτρων στις χώρες της Ευρώπης δύναται να υπονομεύει τις προοπτικές της οικονομίας και να επιβραδύνει την πορεία ανάκαμψης. 

Κάτι το οποίο δημιουργεί πολλαπλές ανησυχίες ως προς το timing της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Εν ολίγοις, αν η ΕΚΤ κρίνει ότι η Όμικρον πράγματι απειλεί την οικονομία, τότε θεωρείται αρκετά δύσκολο να προχωρήσει σε άμεση αλλαγή της υπερχαλαρής στρατηγικής. 

Ας μην ξεχνάμε και την αρνητική εμπειρία από την εποχή της κρίσης – χρέους, όταν η Φρανκφούρτη έσπευσε κατά πολλούς να κηρύξει πρόωρα το τέλος της ύφεσης και να αυξήσει τα επιτόκια, με αποτέλεσμα η Γηραιά Ήπειρος να εγκλωβιστεί σε μια παρατεταμένη και επί μακρόν στασιμότητα.

Σταθερά σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός 

Εδώ και κάποιους μήνες, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υπερβαίνει σταθερά τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, προσεγγίζοντας ή και ξεπερνώντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πολλών ετών. 

Η ΕΚΤ εξακολουθεί να θεωρεί παροδικό το φαινόμενο, προσδοκώντας σε σταδιακή αποκλιμάκωση του φαινομένου από τους πρώτους μήνες του 2022.

«Ο πληθωρισμός είναι υψηλός σήμερα επειδή ήταν πολύ χαμηλός πέρυσι. Για να υπολογίσουμε τον πληθωρισμό, συγκρίνουμε τον τρόπο με τον οποίο οι τιμές μεταβάλλονται από το ένα έτος στο άλλο. Οι τιμές ήταν εξαιρετικά χαμηλές στην κορύφωση της πανδημίας πέρυσι, εν μέρει λόγω της μείωσης του φόρου επί των πωλήσεων στη Γερμανία. Η σύγκριση των σημερινών υψηλότερων τιμών με αυτά τα πολύ χαμηλά επίπεδα υποδεικνύει ότι οι διαφορές θα φαίνονται μεγάλες. Αυτό αναφέρεται ως “επίδραση της βάσης σύγκρισης” και θα εξασθενήσει αρκετά γρήγορα» εξηγούσε πρόσφατα η Τράπεζας της Ελλάδος, υιοθετώντας την στάση της ΕΚΤ. 

Τον Νοέμβριο, πάντως, ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 4,9%, πολύ πάνω από τον στόχο του 2%. Οι υψηλές ενεργειακές τιμές και οι συνεχιζόμενες αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες συνεπάγονται ένα έντονο μπαράζ ανατιμήσεων, με επιπτώσεις σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανία. 

Στις 16 Δεκεμβρίου η συνεδρίαση της ΕΚΤ 

Στις 16 Δεκεμβρίου, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεδριάσει, προκειμένου να επαναξιολογήσει τόσο τις προβλέψεις της όσο και την άποψη περί παροδικότητας του φαινομένου.

Και ιδίως να αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει με το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP) και αν αυτό θα τερματιστεί τον Μάρτιο του 2022, όπως προβλέπεται.

Υπενθυμίζεται ότι οι σημερινές προβλέψεις κάνουν λόγο για πληθωρισμό 1,7% το 2022 και 1,5% το 2023. Θεωρείται ωστόσο, σίγουρο ότι αυτοί οι αριθμοί θα αναθεωρηθούν, ακόμη κι αν ο πληθωρισμός αποδειχθεί πράγματι προσωρινός.

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Reuters: «Σκέψεις» εντός της ΕΚΤ να αναβληθούν οι αποφάσεις για το PEPP για Φεβρουάριο

UBS: Έπιασε «ταβάνι» ο πληθωρισμός – Αποκλιμάκωση από Δεκέμβριο

Φουντώνει ο πληθωρισμός – Θα είναι πράγματι παροδικός;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News