Business & Finance Τετάρτη 13/10/2021, 23:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G7: Ευάλωτες οι οικονομίες – Συνεχίζονται τα μέτρα στήριξης

G7: Ευάλωτες οι οικονομίες – Συνεχίζονται τα μέτρα στήριξης

Eπικύρωσαν την παγκόσμια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της εταιρικής φορολογίας οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας του G7, δεσμευόμενοι να συνεχίσουν τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης των οικονομιών τους και παρακολουθώντας στενά την πορεία του πληθωρισμού. 

Οι υπουργοί Οικονομικών μαζί με τους κεντρικούς τραπεζίτες των χωρών μελών του G20 ανέφεραν στο κοινό ανακοινωθέν τους μετά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο των φθινοπωρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, ότι θα πρέπει να συστήσουν ένα νέο ταμείο στο οποίο θα φυλάσσουν τα νομισματικά αποθέματα του Ταμείου ύψους 650 δισ.δολαρίων, διοχετεύοντάς τα σε χώρες που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. 

Τονίζουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει άκρως ανισομερής τόσο μεταξύ των χωρών όσο και εντός των χωρών και είναι επιρρεπής στις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού αλλά και στους διαφορετικούς ρυθμούς προμήθειας των εμβολίων. 

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ανάκαμψη, αποφεύγοντας την όποια πρόωρη άρση των μέτρων στήριξης, ενώ παράλληλα θα διασφαλίσουμε την χρηματοοικονομική σταθερότητα και τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Επίσης, θα δημιουργήσουμε δικλείδες ασφαλείας απέναντι στους κινδύνους που θα μπορούσαν να ανακόψουν την ανάκαμψη και στις αρνητικές επιδράσεις», αναφέρεται στο ανακοινωθέν. 

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του G7 διαμήνυσαν ότι οι κεντρικές τράπεζες παρακολουθούν πολύ στενά τη σημερινή δυναμική των τιμών. «Θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να ανταποκριθούν στις εντολές τους, μεταξύ των οποίων τη σταθερότητα των τιμών, ενώ θα παρακολουθούν τις πληθωριστικές πιέσεις και θα παραμείνουν δεσμευμένοι σε μία ξεκάθαρή επικοινωνιακή πολιτική», σύμφωνα πάντα με το ανακοινωθέν. 

Τέλος, δεσμεύθηκαν να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις σε «εργαλεία» αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων εμβολίων, θεραπευτικών αγωγών και διαγνωστικών τεστ.
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News