Business & Finance Δευτέρα 11/10/2021, 19:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό ατμόν παραμένει η Γκεοργκίεβα – Σανίδα σωτηρίας από Γαλλία;

Τις επόμενες ώρες οι αποφάσεις για το «τιμόνι» του ΔΝΤ

Υπό ατμόν παραμένει η Γκεοργκίεβα – Σανίδα σωτηρίας από Γαλλία;

Υπέρ της παραμονής της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) τείνουν οι χώρες της Ευρώπης -και κυρίως η Γαλλία- οι οποίες φαίνεται να στηρίζουν τη γενική διευθύντρια παρά τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. 

H οικονομολόγος από τη Βουλγαρία βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, μετά τις αποκαλύψεις της δικηγορικής εταιρείας WilmerHale για παρατυπίες της ίδιας την περιόδο που εργαζόταν στην Παγκόσμια Τράπεζα (φέρεται να παρενέβη υπέρ της Κίνας για να ανέβει στην κατάταξη της έκθεσης «Doing Business»). 

H αξιολόγηση της δικηγορικής εταιρείας δεν παρέχει λεπτομέρειες για τα ακριβή στοιχεία που αφορούν την Γκεοργκίεβα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος εξέφρασε την στήριξή του στην επικεφαλής του Ταμείου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ανώνυμη πηγή από την Ευρώπη επεσήμανε ότι διάφορες χώρες, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν βλέπουν ξεκάθαρα στοιχεία εναντίον της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ και επομένως, ζητούν να παραμείνει στη θέση της. 

Υπό ατμόν παραμένει η Γκεοργκίεβα – Σανίδα σωτηρίας από Γαλλία;-1

Το 24μελές εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο αντιπροσωπεύει 190 διαφορετικές χώρες, καλείται τις αμέσως επόμενες ώρες να καταλήξει σε μια ξεκάθαρη απόφαση, προκειμένου να αποτρέψει μια μελλοντική κρίση εμπιστοσύνης προς τον Οργανισμό. 

Το αν θα αποπεμφθεί η Γκεοργκίεβα, βέβαια, έχει σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις και η τελική ετυμηγορία αναμένεται να καθοριστεί από την οριστική στάση των Ευρωπαίων εταίρων. Και κυρίως, από το αν οι τελευταίοι αποφασίσουν να στηρίξουν πιθανή απόφαση των ΗΠΑ να «τελειώσουν» τη Βουλγάρα. 

Ας μην ξεχνάμε ότι παρότι οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο μέτοχο του ΔΝΤ, η Γαλλία ανέκαθεν είχε μεγάλη επιρροή στο ποιος θα ηγείται του Οργανισμού. Άλλωστε, από την κεντρο-ευρωπαϊκή χώρα προέρχονται συνολικά πέντε πρώην επικεφαλής (π.χ. Στρος Καν, Λαγκάρντ).

Πολλοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι Παρίσι και Ουάσιγκτον είναι πιθανό να μεταφέρουν την κόντρα, η οποία αφορά τα πυρηνικά υποβρύχια της Αυστραλίας, στο μέτωπο της ηγεσίας του ΔΝΤ, με τους Γάλλους να επιζητούν μια άτυπη ρεβάνς. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έρευνα της WilmerHale (βασίζεται σε 80.000 έγγραφα και 30 συνεντεύξεις), η πρώην εκτελεστική σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και νυν γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, άσκησε πιέσεις στους υπαλλήλους της Παγκόσμιας Τράπεζας, ώστε να κάνουν συγκεκριμένες ευνοϊκές αλλαγές στα δεδομένα της Κίνας, τα οποία αφορούσαν την έκθεση «Doing Business». 

Το περιστατικό, μάλιστα, φέρεται να έλαβε χώρα σε μια περίοδο, κατά την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα επιζητούσε τη στήριξη του Πεκίνου για μια μεγάλη αύξηση του κεφαλαίου της. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News