Business & Finance Τετάρτη 22/09/2021, 14:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλικός προϋπολογισμός: Λείπουν στοιχεία για βασικά προγράμματα αναδόμησης της οικονομίας

Γαλλικός προϋπολογισμός: Λείπουν στοιχεία για βασικά προγράμματα αναδόμησης της οικονομίας

Λεπτομέρειες σχετικά με βασικά προγράμματα για τη στήριξη της οικονομίας μετά την επέλαση της πανδημίας λείπουν από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες στο γαλλικό κοινοβούλιο. Πρόκειται για στοιχεία σχετικά με τα μακροπρόθεσμα σχέδια επενδύσεων και τη στήριξη των ανέργων σε νεαρές ηλικίας. Δόθηκε ομως προτεραιότητα στην μείωση της φορολογίας και στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείματος.

Ο προϋπολογισμός αυτός, ο οποίος είναι και ο τελευταίος που υποβάλλεται πριν τις εθνικές εκλογές του Απριλίου, κινείται προς την επίτευξη των προεκλογικών υποσχέσεων στις οποίες προέβη ο Γάλλος πρόεδρος πριν από πέντε χρόνια. Ειδικότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε θέσει στόχο την σταδιακή περικοπή της φορολογίας των νοικοκυριών και την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 25% από το 33% όπου και ανερχόταν το 2017.

Όσον αφορά τις κρατικές δαπάνες, το γαλλικό κράτος θα εξακολουθήσει να δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση της άμυνας, της εκπαίδευσης και της δικαιοσύνης, μειώνοντας παράλληλα την έκτακτη ενίσχυση που διοχετεύτηκε από την επέλαση της πανδημίας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα lockdowns.

Ωστόσο, από τον προϋπολογισμό λείπουν λεπτομέρειες όσον αφορά τον τρόπο ενίσχυσης των επενδύσεων σε νέους βιομηχανικούς κλάδους, που σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις της γαλλικής κυβέρνησης πρόκειται να κοστίσουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030. Επίσης, δεν υπήρχε καμία επισήμανση σχετικά με το κόστος τους ειδικού επιδόματος, το οποίο θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τους ανέργους και όσους δεν έχουν εξειδίκευση για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.

Σχόλιο ΥΠΟΙΚ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, τόνισε ότι η κυβέρνηση ακόμη εξετάζει το κόστος του μακροπρόθεσμου σχεδίου επενδύσεων, καθώς είναι εξαιρετικά περίπλοκο. Όσον αφορά το πρόγραμμα στήριξης της εργασίας προσέθεσε ότι ανταποκρίνεται σε μία αιφνίδια μεταβολή στην αγορά εργασίας, όπως αντικατοπτρίζεται στην έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού σε ορισμένους κλάδους.

«Πρόκειται για έναν ειλικρινή προϋπολογισμό. Όλα έχουν τεθεί στο τραπέζι και είμαστε πολύ ξεκάθαροι για τα ζητήματα που δεν είναι στο τραπέζι», τόνισε ο Λεμέρ.

Ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να ισορροπήσει δύο αντικρουόμενες δυναμικές, αφενός την τήρηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων και συνεπώς τη διατήριση της καλής του φήμης σχετικά με τη χαμηλή φορολογία. Αφετέρου, οφείλει να εκπληρώσει και τις υποσχέσεις του για αναδόμηση της γαλλικής οικονομίας μετά την επέλαση του κορωνοϊού, διοχετεύοντας πακέτα στήριξης της βιομηχανίας και της αγοράς εργασίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News