Business & Finance Δευτέρα 30/08/2021, 16:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Περιορίζει τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις 

Γαλλία: Περιορίζει τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις 

Να περιορίσει τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις από τα τέλη Σεπτεμβρίου προτίθεται η Γαλλία, όπως δήλωσε σήμερα Δευτέρα η κυβέρνηση της χώρας διά στόματος του υπουργού Οικονομικών. Όπως σημείωσε ο Μπρουνό Λεμέρ, στα σχέδια του Παρισιού είναι να προσαρμόσει τα μέτρα στήριξης προς όφελος των εταιρειών οι οποίες θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες. 

Στα πρώιμα στάδια της κρίσης του κορωνοϊού, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση να παρέχει στήριξη για να κρατήσει εν ζωή τις εταιρείες με οποιοδήποτε κόστος, προκειμένου να περιοριστεί τη ζημιά στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Η Γαλλία έχει διαθέσει 80 δισ. ευρώ -περί του 4% του ΑΕΠ- σε διάφορα προγράμματα στήριξης των εταιρειών, ενώ μπήκε ως εγγυητής σε εταιρικά τραπεζικά δάνεια συνολικού ύψους 160 δισ. ευρώ. 

«Με την οικονομία να λειτουργεί στο 99% της δυναμικότητας πριν από την κρίση, πρέπει να εγκαταλείψουμε τη λογική “με οποιοδήποτε κόστος”. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε τις εταιρείες που εξακολουθούν να δυσκολεύονται», δήλωσε ο Λεμέρ σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με επιχειρηματικές ομοσπονδίες.

Όπως σημείωσε, οι άμεσες πληρωμές από το ταμείο αλληλεγγύης που καθιστά τη κρατική βοήθεια διαθέσιμη άμεσα και με λίγες ερωτήσεις θα καταργηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που εξακολουθούν να δυσκολεύονται μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την κρατική ενίσχυση που αποσκοπεί ειδικά στην κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των πάγιων εξόδων τους και η οποία ελέγχεται με πιο αυστηρούς όρους από το ταμείο αλληλεγγύης.

Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε ότι οι νέοι κανόνες που απαιτούν από τους πολίτες να επιδεικνύουν αν είναι εμβολιασμένοι προκειμένου να εισέρχονται σε δημόσιους χώρους όπως καφετέριες, μεγάλα εμπορικά κέντρα και τρένα δεν θα έχει καμία επίδραση στην οικονομία, κρίνοντας από τα εβδομαδιαία δεδομένα σχετικά με τις πληρωμές με κάρτες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News