Business & Finance Δευτέρα 11/10/2021, 07:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Καμία απόφαση ακόμη για την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

ΔΝΤ: Καμία απόφαση ακόμη για την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν κατέληξε χθες Κυριακή σε απόφαση όσον αφορά το ερώτημα εάν θα παραμείνει –ή όχι– στη θέση της Γενικής Διευθύντριάς του η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία κατηγορείται για παρατυπίες την περίοδο που υπηρετούσε στην Παγκόσμια Τράπεζα. Συγκεκριμένα υπάρχουν καταγγελίες ότι ζήτησε παρέμβαση στα στοιχεία για την Κίνα, ώστε να ανέβει η κατάταξη της χώρας στην έκθεση Doing Buisness. Η ίδια απορρίπτει τις κατηγορίες. 

Το διοικητικό συμβούλιο συναντήθηκε εκ νέου το Σαββατοκύριακο με αντιπροσώπους της δικηγορικής εταιρείας WilmerHale και με την κυρία Γκεοργκίεβα, εξηγεί εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κείμενο.

Το ΔΣ του ΔΝΤ θεωρεί ότι έγινε «σημαντική πρόοδος» στην «εκτίμηση» της υπόθεσης με σκοπό να «ολοκληρωθεί πολύ σύντομα η εξέταση του ζητήματος από πλευράς του» και να καταλήξει σε απόφαση, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Στην αντεπίθεση η Γκεοργκίεβα

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα πέρασε στην αντεπίθεση ασκώντας έντονη κριτική στην ανεξάρτητη έκθεση που εξέτασε τον ρολο της στο σκάνδαλο «χειραγώγησης δεδομένων» προς όφελος της Κίνας. 

Η Γκεοργκίεβα, η οποία δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί με το αιτιολογικό ότι οι εναντίον της κατηγορίες πλήττουν την αξιοπιστία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρει ότι η έκθεση περιείχε «θεμελιώδη λάθη» και χρησιμοποίησε υπαινιγμούς ως δεδομένα. Σημείωσε ακόμη ότι τέτοιου είδους πράγματα ουδέποτε έγιναν υπό την ηγεσία της, ούτε και πρόκειται να γίνουν ποτέ. 

Κατηγόρησε επίσης το γραφείο του πρώην προέδρου της Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ για χειραγώγηση, λέγοντας πως είχε προτείνει να συμπεριληφθούν τα στοιχεία από το Χονγκ Κονγκ στη σειρά κατάταξης της Κίνας στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business» 2018 προκειμένου να ενισχυθεί η θέση της Κίνας. Η ίδια ανέφερε ότι παρενέβη προκειμένου να μπλοκάρει την πρόταση του γραφείου Κιμ να συμπεριληφθούν τα στοιχεία του Χονγκ Κονγκ στην κατάταξη της Κίνας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News