Κόσμος Σάββατο 25/09/2021, 07:04
ΚΟΣΜΟΣ

Γκεοργκίεβα: Περνά στην αντεπίθεση και κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας

Γκεοργκίεβα: Περνά στην αντεπίθεση και κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας

Στην αντεπίθεση περνά η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ασκώντας έντονη κριτική στην ανεξάρτητη έκθεση αναφορικά με τον ρόλο της στο σκάνδαλο «χειραγώγησης δεδομένων» προς όφελος της Κίνας, τη στιγμή που βρισκόταν στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Γκεοργκίεβα, η οποία δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί με το αιτιολογικό ότι οι εναντίον της κατηγορίες πλήττουν την αξιοπιστία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρει ότι η έκθεση περιείχε «θεμελιώδη λάθη» και χρησιμοποίησε υπαινιγμούς ως δεδομένα. Διαμήνυσε ακόμη ότι τέτοιου είδους πράγματα ουδέποτε έγιναν υπό την ηγεσία της, ούτε και πρόκειται να γίνουν ποτέ. 

Κατηγόρησε επίσης το γραφείο του πρώην προέδρου της Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ για χειραγώγηση, λέγοντας πως είχε προτείνει να συμπεριληφθούν τα στοιχεία από το Χονγκ Κονγκ στη σειρά κατάταξης της Κίνας στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business» 2018 προκειμένου να ενισχυθεί η θέση της Κίνας. Η ίδια ανέφερε ότι παρενέβη προκειμένου να μπλοκάρει την πρόταση του γραφείου Κιμ να συμπεριληφθούν τα στοιχεία του Χονγκ Κονγκ στην κατάταξη της Κίνας.

Η Γκεοργκίεβα είπε επίσης ότι η προσπάθειά της να εμποδίσει τα στοιχεία του Χονγκ Κονγκ να ενσωματωθούν στην κατάταξη της Κίνας καταδεικνύει την ανησυχία της στο να διασφαλίσει την ακεραιότητα των στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας.  

Η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα έκθεση με τα αποτελέσματα έρευνας από την εταιρεία νομικών συμβούλων WilmerHale, βάσει των οποίων ανώτατα στελέχη της τράπεζας, μεταξύ των οποίων και η Γκεοργκίεβα, είπαν ασκήσει πιέσεις στο προσωπικό να αλλάξουν τα στοιχεία για βελτιώσουν την κατάταξη της Κίνας, τη στιγμή που η Παγκόσμια Τράπεζα ζητούσε την υποστήριξη της Κίνας για μία αύξηση κεφαλαίου.

Έρευνα για το ζήτημα έχουν ζητήσει και τρεις Αμερικανοί βουλευτές, μέλη της ισχυρής επιτροπής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Κογκρέσου, με επιστολή τους προς την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Στην επιστολή τους οι τρεις Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ζητούν έρευνα που θα κατατεθεί στο Κογκρέσο μέσα στις επόμενες τριάντα μέρες με θέμα το κατά πόσο η Κίνα έχει αποκτήσει αυξημένη επιρροή τους κόλπους του ΔΝΤ επί των ημερών της Γκεργκίεβα στο τιμόνι. Αναφέρουν δε, ευθαρσώς πως το θέμα «εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την ικανότητα της κυρίας Γκεοργκίεβα να ηγηθεί του οργανισμού».

Σημειώνεται ότι και το περιοδικό Economist κάλεσε την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να παραιτηθεί, επισημαίνοντας πως η επικεφαλής του ΔΝΤ πρέπει να κρατάει ίσες αποστάσεις, ειδικά σε μία περίοδο που η σινοαμερικανική αντιπαλότητα έχει κλιμακωθεί. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News