Business & Finance Πέμπτη 23/09/2021, 22:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Το περιοδικό Economist ζητά την παραίτηση της Γκεοργκίεβα

ΔΝΤ: Το περιοδικό Economist ζητά την παραίτηση της Γκεοργκίεβα

Την παραίτηση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα ζητά το περιοδικό Economist για την ανάμειξή της στο σκάνδαλο παραποίησης στοιχείων σχετικά με την Κίνα ενόσω ήταν στην Παγκόσμια Τράπεζα, με το σκεπτικό ότι η πράξη της υπονομεύει την αξιοπιστία του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, η έρευνα δείχνει ότι η πίεση που άσκησε η Γκεοργκίεβα για αλλαγές στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business» το 2017 ώστε να ευνοηθεί η Κίνα, θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα του ΔΝΤ να ενεργεί ως θεματοφύλακας των δεδομένων για τις μακροοικονομικές στατιστικές του κόσμου.

«Η επικεφαλής του ΔΝΤ πρέπει να κρατάει ίσες αποστάσεις, την ώρα που δύο από τους μεγαλύτερους μετόχους του, ΗΠΑ και Κίνα, αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον σε μια νέα εποχή γεωπολιτικής αντιπαλότητας. Την επόμενη φορά που το ΔΝΤ θα μεσολαβήσει σε μια νομισματική διαφορά ή για να αναπρογραμματίσει το χρέος μιας χώρας που έχει δανειστεί από την Κίνα, οι επικριτές του ταμείου θα επικαλεστούν αυτήν την έρευνα για να υπονομεύσουν την αξιοπιστία του Ταμείου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γκεογκίεβα θα πρέπει να παραιτηθεί», ανέφερε ο Economist.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μεταξύ άλλων, κατηγορείται πως σε ετήσια έκθεση για τις συνθήκες επιχειρείν της Παγκόσμιας Τράπεζας είχε ασκήσει «αδικαιολόγητες πιέσεις», ώστε να λάβει βελτιωμένη κατάταξη η Κίνα στην έκθεση «Doing Business» για το 2018 (με στοιχεία του 2017). Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία τότε διατελούσε διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αρνείται τις κατηγορίες. 

«Η Παγκόσμια Τράπεζα χρειάζεται μια ενδοσκόπηση. Υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις των χωρών για καλύτερη διακυβέρνηση, διαφάνεια και πρακτικές. Τώρα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη συνταγή για τη δική της μεταρρύθμιση », δήλωσε ο Μορίσιο Καρντένας, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κολούμπια και πρώην υπουργός Οικονομικών της Κολομβίας, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Το Δεκέμβριο του 2020, σύμφωνα με την έρευνα, ένας εσωτερικός έλεγχος κατέδειξε ότι η διοίκηση της τράπεζας είχε πιέσει εννέα από 15 στελέχη να «μαγειρέψουν» δεδομένα στις εκδόσεις 2018 και 2020 του δείκτη Doing Business, ανεβάζοντας τη Σαουδική Αραβία στο «πιο μεταρρυθμισμένο» σημείο παγκοσμίως και ενισχύοντας το κατάταξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κίνας, και παράλληλα να αφαιρέσουν το Αζερμπαϊτζάν από τις 10 πρώτες βαθμολογίες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News