Business & Finance Πέμπτη 28/04/2022, 14:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βίσκο (ΕΚΤ): «Βλέπει» αύξηση των επιτοκίων το τρίτο τρίμηνο

Βίσκο (ΕΚΤ): «Βλέπει» αύξηση των επιτοκίων το τρίτο τρίμηνο

Πιθανότερο είναι το σενάριο της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού το τρίτο τρίμηνο του έτους, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας, Ignazio Visco, ο οποίος είναι υποστηρικτής της πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Μιλώντας στο CNBC ο Visco τόνισε ότι έιναι πολύ πιθανό το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων να λήξει τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το ερώτημα του τι θα συμβεί με τα επιτόκια δανεισμού.

«Είπαμε ότι θα προσαρμοστούν κάποια στιγμή μετά το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Τώρα αυτό το χρονικό σημείο πρέπει να καθοριστεί, οφείλουμε να κοιτάξουμε τις εξελίξεις, μπορεί να είναι κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου ή στο τέλος του έτους, αλλά πρέπει να είναι σταδιακό», δήλωσε ο ίδιος.

Και συνέχισε τονίζοντας «όπως είπαμε υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις που κοιτάζουμε: η πρώτη είναι το να γίνει σταδιακά, η δεύτερη είναι η προαιρετικότητα και η τρίτη είναι ότι πρέπει να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των χρηματοοικονομικών αγορών για την οποία αυτή η ευελιξία είναι απαραίτητη».

Αξίζει να σημειωθεί πως το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα μεγάλο δίλημμα αφού ο πληθωρισμός άγγιξε το υψηλότατο επίπεδο του 7,5% τον Μάρτιο και παράλληλα ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Κάζακς (ΕΚΤ): Υπάρχει χώρος για 3 αυξήσεις επιτοκίων το 2022

EKT: Γιατί οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News