Business & Finance Δευτέρα 19/09/2022, 10:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η άνοδος του δολαρίου «βαρίδι» για την παγκόσμια οικονομία

Η άνοδος του δολαρίου «βαρίδι» για την παγκόσμια οικονομία

Σε ένα ράλι με αμείωτους ρυθμούς έχει επιδοθεί το αμερικανικό δολάριο, προκαλώντας τριγμούς στη διεθνή χρηματοοικονομική σκηνή.

Η άνοδος του δολαρίου, ενός βασικού νομίσματος για το διεθνές εμπόριο και τις συναλλαγές, ενδέχεται να επισπεύσει την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και να κλιμακώσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Μάλιστα, οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών για στήριξη των εθνικών νομισμάτων τους αποτυγχάνουν εν μέρει λόγω του δολαρίου που συνεχίζει να ανεβαίνει.

Ενδεικτικά, ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου (ένα «καλάθι» συναλλαγματικών ζευγών του αμερικανικού νομίσματος έναντι ισχυρών ξένων νομισμάτων) έχει ενισχυθεί κατά τουλάχιστον 14% φέτος, πλησιάζοντας προς την καλύτερη ετήσια επίδοση από το 1985. Το ευρώ, το γιεν και η στερλίνα έχουν διολισθήσει σε πολυετή χαμηλά έναντι του αμερικανικού νομίσματος, όπως αντίστοιχα και τα νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών.

Η άνοδος πυροδοτείται εν μέρει από τις μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις της Fed, οι οποίες ενθάρρυναν τους διεθνείς επενδυτές να ποντάρουν σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα τελευταία – απογοητευτικά – στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι η Fed θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις, οδηγώντας σε ακόμη ισχυρότερο δολάριο.

Παράλληλα, όμως, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται και από τις δυσοίωνες προβλέψεις στον υπόλοιπο κόσμο, με την Ευρώπη να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός οικονομικού πολέμου με τη Ρωσία και με την Κίνα αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη επιβράδυνση των τελευταίων ετών. Για τις ΗΠΑ βέβαια, το ισχυρότερο δολάριο σημαίνει φθηνότερες εισαγωγές, καλύτερη βάση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη στο εξωτερικό για τους Αμερικάνους.

Ωστόσο, για τον υπόλοιπο κόσμο, η άνοδος του δολαρίου είναι βραχνάς. Ενδεικτικά, την περασμένη εβδομάδα η Παγκόσμια Τράπεζα σήμανε συναγερμό, προειδοποιώντας ότι η διεθνής οικονομία οδεύει προς ύφεση και ότι αναμένεται μία σειρά οικονομικών κρίσεων στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες θα τους επιβαρύνουν για πολύ καιρό».

Το ισχυρό δολάριο καθιστά ακριβότερα τα χρέη των αναδυόμενων οικονομιών, τα οποία διογκώθηκαν από την επέλαση του κορωνοϊού. Σύμφωνα μάλιστα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, εκτιμάται ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα έχουν μέχρι το τέλος του 2023 χρέη στο ύψους 83 δισ. δολαρίων.

Σε ό,τι αφορά τα μικρότερα έθνη, η άνοδος του δολαρίου επίσης κλιμακώνει τις πιέσεις, καθιστώντας ακριβότερες τις εισαγωγές ορισμένων βασικών τροφίμων και καυσίμων. Μάλιστα, ορισμένα κράτη έχουν καταφύγει στα αποθεματικά τους σε δολάρια ή σε άλλα νομίσματα προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις πιέσεις και να σταθεροποιήσουν τα νομίσματά τους. Και παρότι οι τιμές των προϊόντων έχουν «ξεφουσκώσει» τον τελευταίο καιρό, οι πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές δεν έχουν υποχωρήσει, λόγω του δολαρίου.

Παράλληλα, όμως και η ΕΚΤ φαίνεται «αδύναμη» να αντιδράσει έναντι της ανόδου του δολαρίου, ιδίως ενόσω είναι αντιμέτωπη με την εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου και του ρεύματος. Όπως δηλώνει στην Wall Street Journal ο Φρέντερικ Ντουκροζέτ, επικεφαλής της Pictet Wealth Management, ακόμη εάν η Τράπεζα ακολουθήσει πιο επιθετική πολιτική, ακόμη και εάν υπάρξουν πιο θετικές προβλέψεις στον ορίζοντα, σε γενικές γραμμές θα αντισταθμιστούν από την άνοδο του δολαρίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διαβάστε επίσης:

Το αδύναμο ευρώ «προσκαλεί» επενδυτές στην Ευρώπη: Πού αγοράζουν κατοικίες οι Αμερικάνοι

Γιατί το αδύναμο ευρώ δεν βοηθά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Ισοτιμία ευρώ – δολαρίου: Έρχεται μεγαλύτερη βουτιά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News