Business & Finance Δευτέρα 19/09/2022, 10:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα χαμηλά δύο μηνών οι τιμές του φυσικού αερίου

Στα χαμηλά δύο μηνών οι τιμές του φυσικού αερίου

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς οι χώρες της Ευρώπης εντείνουν τις προσπάθειές τους να ξεπεράσουν την ενεργειακή κρίση, την ώρα που η έναρξη της περιόδου θέρμανσης απέχει πλέον λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Το φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας, που χρησιμοποιείται σαν σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, σημείωσε πτώση έως και 8,3%. Αυτή την ώρα, υποχωρεί κατά 6,8% στα 175 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με το Bloomberg. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Ιουλίου.

Η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες σχεδιάζουν να ξοδέψουν πολλά δισεκατομμύρια για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ρωσικές εισαγωγές, να σώσουν τις εταιρείες ενέργειας και να περιορίσουν τις τιμές, ώστε να μετριάσουν το βάρος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Εν τω μεταξύ, οι συζητήσεις για τις σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχίζονται και πρέπει να εγκριθούν από τα κράτη-μέλη. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη συγκέντρωση 140 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών, αύξηση της ρευστότητας  για τις ενεργειακές εταιρείες καθώς και υποχρεωτικούς περιορισμούς της κατανάλωσης ενέργειας στις ώρες αιχμής.

Καθώς πλησιάζει η περίοδος της θέρμανσης, οι αποθήκες φυσικού αερίου στην  Ευρώπη έχουν γεμίσει κατά περίπου 86%, ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, με το ποσοστό να φτάνει στο 90% στη Γερμανία.

Παρά την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες, αυτές εξακολουθούν να είναι τουλάχιστον επτά φορές πάνω από τον μέσο όρο αυτής της εποχής, βάζοντας φωτιά στον πληθωρισμό και φέρνοντας τις οικονομίες στο χείλος της ύφεσης. Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά εν όψει της έναρξης της περιόδου θέρμανσης την 1η Οκτωβρίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Bloomberg: Στο 80% οι πιθανότητες ύφεσης στην Ευρωζώνη

Μεγαλώνει η «τρύπα» στην οικονομία της Ρωσίας: Μία ακτινογραφία των κρατικών ταμείων

BofA: Τα χειρότερα πέρασαν στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News