Business & Finance Δευτέρα 22/08/2022, 18:27
ΑΓΟΡΕΣ

Ισοτιμία ευρώ – δολαρίου: Έρχεται μεγαλύτερη βουτιά

Ισοτιμία ευρώ – δολαρίου: Έρχεται μεγαλύτερη βουτιά

Για δεύτερη φορά σε περίπου ένα μήνα, το ευρώ διολίσθησε χαμηλότερα από το ένα προς ένα με το δολάριο, κρούοντας για άλλη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τον χειμώνα που έρχεται. Μάλιστα, οι ειδικοί θεωρούν ότι οι διακυμάνσεις στην ισοτιμία είναι μόνο το πρώτο βήμα πριν μία αρκετά μεγαλύτερη βουτιά.

Ειδικότερα, η Morgan Stanley προβλέπει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στα 0,97 δολάρια μέσα στο τρέχον τρίμηνο, αγγίζοντας αυτά τα επίπεδα για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 2000. Η Nomura αναμένει 0,975 δολάρια μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ έπειτα προβλέπει ότι θα φτάσει στο επίπεδο των 0,95 δολαρίων ή και χαμηλότερα, καθώς η ενεργειακή κρίση αυξάνει τον κίνδυνο blackouts αλλά και τις εισαγωγές σε ευρώ.

Το ευρώ άγγιξε σήμερα το πρωί τα 0,999 δολάρια, φτάνοντας κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εικοσαετίας. Επειτα από μία πολύ σύντομη περίοδο αισιοδοξίας από την αρχή του καλοκαιριού, το κλίμα τώρα αλλάζει, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για παρατεταμένη διακοπή στις ροές του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και για ύφεση.

«Το ευρώ δέχεται ξανά πιέσεις στο τέλος του καλοκαιριού, εν μέρει διότι το δολάριο είναι ανταγωνιστικό και εν μέρει διότι η δαμόκλειος σπάθη στην ευρωπαϊκή οικονομία δεν φεύγει», δήλωσε σχετικά ο Kit Juckes της Societe Generale.

Οι αγορές θα παρακολουθούν στενά για τυχόν διευκρινίσεις από την κεντρική τράπεζα σχετικά με τον κίνδυνο ύφεσης και τον πληθωρισμό στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Fed αυτή την εβδομάδα. Ο πρόεδρος της Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, αναμένεται να επαναλάβει τη δέσμευση της Τράπεζας για αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ επίσης θα συναντηθεί με αξιωματούχους της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Στο επόμενο διάστημα υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ ευρώ και δολαρίου. Αφενός, εάν τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εξακολουθούν να είναι ανεπαρκή, τότε η Fed ενδέχεται να ακολουθήσει ακόμη πιο σκληρή νομισματική πολιτική. Αφετέρου, αυτή την εβδομάδα δημοσιεύονται τα στοιχεία του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στην Ευρώπη, αλλά και προβλέψεις από το γερμανικό ιντιστούτο Ifo, που ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις προς τα κάτω για το ευρώ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Το ισχυρό δολάριο, τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών και το μέλλον του ευρώ

Ευρώ: Πόσο πιο κάτω από το 1 δολάριο θα πέσει

Η ισοτιμία ένα προς ένα του ευρώ/δολαρίου: Πέρα από τα σύμβολα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News