Business & Finance Πέμπτη 7/07/2022, 14:09
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώ: Πόσο πιο κάτω από το 1 δολάριο θα πέσει

Ευρώ: Πόσο πιο κάτω από το 1 δολάριο θα πέσει

Οι traders νομισμάτων ετοιμάζονται για έναν κόσμο όπου το ευρώ θα αξίζει λιγότερα από ένα δολάριο.

Καθώς το κοινό νόμισμα φλερτάρει με την απόλυτη ισοτιμία του 1 προς 1 με το δολάρια, για πρώτη φορά από το 2002, τα επίπεδα στήριξης που ίσχυαν εδώ και δεκαετίες έχουν σπάσει με την πτώση αυτού του μήνα. Πλέον, η αγορά προσπαθεί να προβλέψει πόσο χαμηλά θα πέσει το ευρώ.

«Το 1 δολάριο είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο ψυχολογικό επίπεδο στην αγορά συναλλάγματος και το να δούμε τα πυροτεχνήματα είναι πιθανό», λέει η ομάδα αναλυτών της ING Groep υπό τον Chris Turner, σύμφωνα με το Bloomberg. «Εάν σπάσει το 1,00, θα περιμέναμε η μεταβλητότητα να αυξηθεί απότομα και πιθανότατα το ευρώ/δολάριο να κάνει ένα κενό προς χαμηλότερα επίπεδα».

Η επόμενη «στάση» θα μπορούσε να είναι τα 0,9850 δολάρια, ένα επίπεδο όπου σύμφωνα με τα στοιχήματα στα options, θεωρείται ότι εντοπίζεται ο βραχυπρόθεσμος «πάτος».

Από την 1η Ιουλίου, όμως, τα αρνητικά στοιχήματα των traders εστιάζουν ακόμα χαμηλότερα, με τα επίπεδα των 0,95 δολαρίων να προσελκύουν αυξημένο ενδιαφέρον, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το καθοδικό σπιράλ του ευρώ έχει υπάρξει γρήγορο και βίαιο, με δεδομένο ότι το νόμισμα διαπραγματευόταν γύρω στα 1,15 δολάρια τον Φεβρουάριο.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδείνωσε τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης και ανέβασε το ενεργειακό κόστος, ενώ οι προσδοκίες για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve έκαναν ελκυστικότερο το δολάριο για τους επενδυτές.

Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Μέχρι στιγμής, έχει αντισταθεί στην επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής που κάνουν άλλες κεντρικές τράπεζες, καθώς αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αυτό τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες επιτοκιακές διαφορές θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στο ευρώ.

Κάποιοι προειδοποιούν και για μια χαοτική πτώση, που θα φέρει το κοινό νόμισμα ακόμα χαμηλότερα. Τεχνικά, όταν σπάσει το 1 προς 1, δεν υπάρχει ισχυρή στήριξη έως το χαμηλό του Ιανουαρίου του 2000, στα 0,9668 δολάρια.

Ο George Saravelos, επικεφαλής ανάλυσης νομισμάτων της Deutsche Bank, λέει ότι μία πτώση στα 0,95-0,97 θα αντιστοιχούσε στην ιστορικά ακραία στρέβλωση των αγορών συναλλάγματος που διαπιστώνεται από το τέλος του Bretton Woods το 1971. Η Nomura προειδοποιεί για πτώση ως τα 0,95 δολάρια.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Κανείς δεν θέλει να αγοράσει το ευρώ: Πάει για 1 προς 1 με το δολάριο

Ο μεγάλος πονοκέφαλος της ΕΚΤ: Oι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν προσφέρουν καμία βοήθεια

Πώς το αδύναμο ευρώ επηρεάζει τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ στη μάχη κατά του πληθωρισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News