Business & Finance Σάββατο 20/08/2022, 08:47
ΑΓΟΡΕΣ

Στα επίπεδα του 2020 επέστρεψαν τα short κατά του ευρώ

Στα επίπεδα του 2020 επέστρεψαν τα short κατά του ευρώ

Πάνω από τα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2020 και του χάους των πρώτων μηνών της πανδημίας, βρίσκονται σήμερα τα στοιχήματα κατά του ευρώ, εξαιτίας των ανησυχιών για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Ευρώπης και των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων.

Σε αντίθεση με το 2020, όταν όσοι είχαν short θέσεις  στο ευρώ τελικά «κάηκαν» καθώς το νόμισμα ενισχύθηκε με την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, οι επενδυτές στην τρέχουσα συγκυρία «φαίνεται ότι ενισχύουν σωστά τις short θέσεις τους στο ευρώ», σύμφωνα με την Bank of New York Mellon.

Αν και η τάση των short στο ευρώ δεν είναι καινούργια, εντούτοις αυτή τη στιγμή, οι επενδυτές ποντάρουν κατά του ευρώ έναντι όλων των νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων του δολαρίου, της βρετανικής λίρας και του ελβετικού φράγκου, όπως σημειώνει το Bloomberg, επικαλούμενο μελέτη της BNY.

Το ευρώ έχει υποχωρήσει κατακόρυφα φέτος εν μέσω των επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία συνέβαλε στην άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, καθώς και στην πυροδότηση ευρύτερων γεωπολιτικών ανησυχιών. Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες για την ανάπτυξη, οι οποίες θα μπορούσαν να εμποδίσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια τόσο γρήγορα όσο οι άλλες κεντρικές τράπεζες, μειώνει τη διάθεση των επενδυτών για επενδύσεις στην περιοχή.

Το ευρώ υποχώρησε έως και στα 99,52 σεντς του δολαρίου τον περασμένο μήνα, πέφτοντας κάτω από το 1 προς 1, για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες. Και ενώ το νόμισμα ανέκαμψε κάπως, υποχώρησε περισσότερο από 2% αυτή την εβδομάδα και συνεχίζει να παραμένει λίγο πάνω από το όριο του 1 δολαρίου, με πολλούς επενδυτές να «βλέπουν» χαμηλότερα επίπεδα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

ING: Βοηθά την ανταγωνιστικότητα η πτώση του ευρώ; Τι έγινε στην Ελλάδα

Το ισχυρό δολάριο, τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών και το μέλλον του ευρώ

Reuters: Η άνοδος του δολαρίου δεν έχει ακόμη κορυφωθεί – Θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος το ευρώ;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News