Business & Finance Τρίτη 26/07/2022, 20:36
ΑΓΟΡΕΣ

EDL Capital: Βλέπει το ευρώ ακόμη και στα 80 σεντ έναντι του δολαρίου

EDL Capital: Βλέπει το ευρώ ακόμη και στα 80 σεντ έναντι του δολαρίου

Το αντισταθμιστικό ταμείο EDL Capital στοιχηματίζει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει σε επίπεδα που δεν είχε «επισκεφθεί» ούτε καν τις πρώτες ημέρες της δημιουργίας του πριν από 20 χρόνια, καθώς ο αμείωτος πληθωρισμός τροφοδοτεί την αστάθεια στην πολιτική σκηνή και στις αγορές ομολόγων, εξέλιξη που θα μπορούσε να δοκιμάσει τη συνοχή της Ευρωζώνης. 

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή μίας «bear market για το ευρώ», αλλαγή που θα μπορούσε να ευνοηθεί ακόμη περισσότερο από τη δυναμική του δολαρίου, αναφέρει ο Edouard de Langlade, ο ιδρυτής του EDL. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η μειωμένη προσφορά ρωσικού φυσικού αερίου θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την άνοδο του πληθωρισμού, οδηγώντας σε ακόμη πιο επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις την ώρα που αρχίζει η ύφεση. 

«Η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυσή της. Βρισκόμαστε πλέον στην φάση που το δολάριο δεν είναι ισχυρό απέναντι σε όλα τα υπόλοιπα νομίσματα, αλλά που το ευρώ γίνεται αδύναμο απέναντι σε όλους τους ανταγωνιστές του», αναφέρει ο ιδρυτής του αντισταθμιστικού ταμείου, κάνοντας λόγο για πτώση του ευρώ ακόμη και στα 80 σεντ. 

Ο συνδυασμός του ισχυρού δολαρίου, στον απόηχο των επιτοκιακών αυξήσεων της Fed και των κινδύνων για την οικονομία της Ευρώπης έχουν ήδη βυθίσει το ευρώ κάτω από το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου. Ο De Langlade βλέπει περαιτέρω απώλειες, με το ευρώ να υποχωρεί κοντά στο επίπεδο που η ΕΚΤ παρενέβη το 2000 για να στηρίξει το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα. 

Τώρα, η ΕΚΤ αρχίζει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων που εκθέτει τα ευάλωτα σημεία των οικονομιών της Ευρωζώνης, μία δεκαετία από τότε που ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δεσμεύθηκε να κάνει ό,τι είναι εφικτό για να σώσει το ευρώ. 

EDL sees common currency tumbling to 80 cents level in euro bear market
  

Για να συγκρατήσει την άνοδο των αποδόσεων και των spreads, η ΕΚΤ παρουσίασε ένα νέο εργαλείο με βάση κάποιες προϋποθέσεις. Όμως το κόστος για την χρήση αυτού του εργαλείου ενδεχομένως να είναι υπερβολικό, αναφέρει ο διαχειριστής κεφαλαίου. 

«Η Ευρώπη δεν διαθέτει ένα κοινό υπουργείο Οικονομικών και το κόστος διατήρησης της Ευρώπης ενωμένης είναι μεγάλο. Είναι πολύ πιθανόν όταν οι Γερμανοί βρεθούν αντιμέτωποι με δυσκολίες, να αρνηθούν να κάνουν ό,τι είναι εφικτό για να συγκρατήσουν την άνοδο των spreads», σημειώνει. 

Ο De Langlade εκτιμά επίσης ότι η δυναμική του δολαρίου θα ατονήσει, ενώ ο ίδιος ποντάρει στην πτώση του ευρώ και έναντι του δολαρίου Καναδά και Αυστραλίας. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Οι τρεις λέξεις που έσωσαν το ευρώ

Τι σημαίνει ένα ισχυρό δολάριο για τον υπόλοιπο κόσμο

BofA: Τι σημαίνει η πτώση του ευρώ για τις ευρωπαϊκές αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News