Business & Finance Τετάρτη 24/08/2022, 09:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί το αδύναμο ευρώ δεν βοηθά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Γιατί το αδύναμο ευρώ δεν βοηθά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Εδώ και χρόνια, οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης προσεύχονταν για ένα ασθενέστερο ευρώ. Τώρα που το αδύναμο ευρώ είναι πραγματικότητα, δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή.

Το κοινό νόμισμα έχει υποχωρήσει πάνω από 12% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, πέφτοντας κάτω από το 1 προς 1 με το δολάριο, για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες. Αυτή η πτώση ενισχύει το κόστος των εισαγωγών, το οποίο έρχεται να προστεθεί στην άνοδο του κόστους της ενέργειας και στο ρεκόρ του πληθωρισμού, που ήδη επιβαρύνει την οικονομία.

Όλα αυτά είναι κακά νέα για τα περιθώρια κέρδους και οι γερμανικές επιχειρήσεις προειδοποίησαν την Τρίτη ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν «ισχυρές πιέσεις από τα κόστη». Επιπλέον, με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να είναι ήδη κοντά στο 9%, περιορίζοντας τη ζήτηση, αυτό αναμένεται να επιβαρύνει τις πωλήσεις και τα κέρδη.

Όποια οφέλη και αν προκύψουν από την υποτίμηση του νομίσματος (στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών, στην θετική επίδραση της συναλλαγματικής ισοτιμίας στα κέρδη από το εξωτερικό), επισκιάζονται από την ενεργειακή κρίση και τον κίνδυνο ύφεσης, όπως σημειώνει το Bloomberg. Η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη λόγω της εξάρτησής της από τις ρωσικές εισαγωγές. Οι προμήθειες φυσικού αερίου έχουν ήδη μειωθεί και περαιτέρω περικοπές θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τις οικονομίες της περιοχής, ιδιαίτερα τη Γερμανία.

Οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντανακλώνται μόνο στο ευρώ. Όπως είπε στο Bloomberg η Madison Faller, αναλύτρια της JPMorgan Private Bank, η πτώση του νομίσματος κάτω από το 1 προς 1 με το δολάριο μαρτυρά τους ευρύτερους κινδύνους για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

 «Οι ευρωπαϊκές μετοχές εμφανίζουν αξιοσημείωτο discount 30% έναντι των αμερικανικών μετοχών, αντανακλώντας αυτούς τους κινδύνους και τη μεγαλύτερη στάθμιση που έχουν τομείς όπως η ενέργεια και τα χρηματοοικονομικά στην αγορά αυτή», είπε.

Οι οικονομικές ανησυχίες εντείνουν τις κινήσεις των ισοτιμιών, καθώς οι traders στοιχηματίζουν ότι η πορεία της οικονομίας θα περιορίσει την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συσφίξει τη νομισματική πολιτική της, με αποτέλεσμα να μείνει πίσω σε σχέση με τη Federal Reserve. Η διευρυνόμενη διαφορά των επιτοκίων ωφελεί το δολάριο.

Αλλά υπάρχει επίσης ένα σημαντικό διαρθρωτικό ζήτημα, επειδή η ενεργειακή κρίση αναγκάζει τη Γερμανία να επανεκτιμήσει το μακροπρόθεσμο βιομηχανικό μοντέλο πάνω στο οποίο έχει στηριχθεί η οικονομία της. Το μοντέλο αυτό στηρίζεται στην εισαγωγή φθηνής ενέργειας, εκμεταλλεύεται την παγκοσμιοποίηση και εξάγει προϊόντα σε όλο τον κόσμο. Όμως πλέον, έχει χάσει τον σημαντικό πρώτο πυλώνα.

Η πορεία του ευρώ

Η πρόσφατη πτώση του ευρώ το οδήγησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002. Το πιο αδύναμο σημείο του νομίσματος ήταν το 2000, όταν έπεσε κάτω από τα 85 σεντς. Στη συνέχεια, το ευρώ ανατιμήθηκε, ξεπερνώντας τα 1,30 δολάρια, κατά μέσο όρο, εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης που ακολούθησε. Αυτό οδήγησε σε παράπονα από επιχειρήσεις και πολιτικούς εκείνη την εποχή ότι το ισχυρό ευρώ έπληττε τις εξαγωγές και την οικονομία.

Τώρα η κατάσταση έχει αντιστραφεί ξανά.

Η υποτίμηση του ευρώ σήμαινε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες έλαβαν ώθηση στα κέρδη που έβγαλαν στο εξωτερικό, όταν τα μετέτρεψαν από άλλα νομίσματα. Οι εταιρείες του Stoxx 600 Index παράγουν κατά μέσο όρο πάνω από τα μισά έσοδά τους εκτός Ευρωζώνης, με τις ΗΠΑ να είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές τους.

Για μια εταιρεία όπως η Airbus, η οποία πουλά αεροσκάφη σε δολάρια και καταγράφει τα έσοδα σε ευρώ, μια διακύμανση 1 σεντ στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου είχε αντίκτυπο 130 εκατομμυρίων ευρώ στα ετήσια κέρδη, με βάση τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Η Unilever κατέγραψε συναλλαγματικό όφελος 1,3 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου, του ρεάλ Βραζιλίας και της ρουπίας Ινδίας έναντι του ευρώ.

Όμως, οποιοδήποτε νομισματικό όφελος μπορεί να αντισταθμιστεί από τον αντίκτυπο στο κόστος, ιδιαίτερα εάν οι πρώτες ύλες τιμολογούνται σε δολάρια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

ING: Βοηθά την ανταγωνιστικότητα η πτώση του ευρώ; Τι έγινε στην Ελλάδα

Σε νέο χαμηλό 20ετίας το ευρώ: Κύμα ανησυχιών πιέζει το νόμισμα

Στα επίπεδα του 2020 επέστρεψαν τα short κατά του ευρώ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News