Business & Finance Δευτέρα 19/09/2022, 17:58
BUSINESS & FINANCE

Αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ: Θα καταρρεύσουν οι τιμές των κατοικιών;

Αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ: Θα καταρρεύσουν οι τιμές των κατοικιών;

Κάθε αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, οδηγεί σε πτώση των τιμών των κατοικιών κατά 9% τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση των ερευνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Niccolò Battistini, Johannes Gareis και Moreno Roma. Παρότι οι τιμές των κατοικιών έτρεχαν το πρώτο τρίμηνο του 2022 με ρυθμό κοντά στο 10%, τον υψηλότερο από το 1991, οι αναλυτές της ΕΚΤ εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή αγορά κατοικιών θα αποδειχθεί ανθεκτική στις αυξήσεις επιτοκίων, εξαιτίας των νέων συνηθειών που καθιερώθηκαν με την πανδημία. 

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΚΤ, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν σημαντικά (κατά 63 μονάδες βάσης) το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ήταν η μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα εξαμήνου που έχει καταγραφεί ποτέ.

Αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ: Θα καταρρεύσουν οι τιμές των κατοικιών;-1

Η εμπειρία δείχνει ότι η αγορά κατοικιών είναι πολύ ευαίσθητη στις μεταβολές των επιτοκίων. Σύμφωνα  με τα μοντέλα, κάθε αύξηση του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων κατά 1 ποσοστιαία μονάδα οδηγεί σε μείωση 5% στις τιμές των κατοικιών και 8% στις  σχετικές επενδύσεις στα επόμενα δύο χρόνια.

Αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ: Θα καταρρεύσουν οι τιμές των κατοικιών;-2

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι επιπτώσεις είναι πολύ πιο έντονες σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Συγκεκριμένα, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, κάθε αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων κατά 1 ποσοστιαία μονάδα μειώνει τις τιμές των κατοικιών κατά 9% και τις επενδύσεις σε κατοικίες κατά 15% μετά από περίπου δύο χρόνια.

Αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ: Θα καταρρεύσουν οι τιμές των κατοικιών;-3

Όμως, όπως τονίζουν οι ερευνητές της ΕΚΤ, οι εξελίξεις στην αγορά των κατοικιών επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες, πέραν των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.

Μετά την πανδημία, τα νοικοκυριά φαίνεται να δίνουν μεγαλύτερη αξία στα μεγαλύτερα ακίνητα, καθώς αυτά τους επιτρέπουν να δουλεύουν από το σπίτι. Ομοίως, η τάση αυτή κάνει τα σπίτια που βρίσκονται πιο μακριά από τους χώρους εργασίας πιο ελκυστικά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο για τις μονοκατοικίες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, όπως επίσης οι τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο για τα σπίτια που βρίσκονται έξω από τις πρωτεύουσες.

Αυτή η προτίμηση των νοικοκυριών για μεγαλύτερους χώρους θα μπορούσε να στηρίξει τις επενδύσεις σε κατοικίες, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ. «Οι αλλαγές στις προτιμήσεις γύρω από τις κατοικίες, τις οποίες έφερε η πανδημία, θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τα υψηλότερα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και θα μπορούσαν  να εξηγήσουν κάποια από την ανθεκτικότητα που παρουσιάζει η αγορά κατοικιών της Ευρωζώνης», καταλήγουν οι ερευνητές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η επίδραση του πληθωρισμού στην αγορά εμπορικών ακινήτων

Το αδύναμο ευρώ «προσκαλεί» επενδυτές στην Ευρώπη: Πού αγοράζουν κατοικίες οι Αμερικάνοι

Κόκκινα δάνεια: Στα χέρια funds έχουν περάσει 700.000 ακίνητα αξίας 45 δισ. ευρώ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News