Business & Finance Τετάρτη 5/10/2022, 22:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεντρικές τράπεζες: Η επιτοκιακή καταιγίδα των 8.190 μονάδων βάσης και η επόμενη μέρα

Κεντρικές τράπεζες: Η επιτοκιακή καταιγίδα των 8.190 μονάδων βάσης και η επόμενη μέρα

Στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθωρισμό οι κεντρικές τράπεζες έχουν αφήσει πίσω τους τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές τις οποίες υιοθέτησαν προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες μετά τη σχεδόν ακινητοποίησή τους ελέω της πανδημίας.

Πλέον, οι οικονομικές συνθήκες είναι τέτοιες ούτως ώστε όχι μόνο η μία μετά την άλλη οι κεντρικές τράπεζες προβαίνουν σε σύσφιξή της νομισματικής τους πολιτικής, αλλά η σύσφιγξη αυτή είναι επιθετική. Οι αυξήσεις των επιτοκίων όχι μόνο είναι διαδοχικές αλλά και μεγάλου εύρους. 

Ενδεικτικό των επιθετικών αυτών επιτοκιακών αυξήσεων, είναι τα στοιχεία που παραθέτει το Reuters. Μόνο στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες ήταν οι μεγαλύτερες στο διάστημα των τελευταίων δύο δεκαετιών. 

Ειδικότερα, οι αυξήσεις των οκτώ από τις δέκα κεντρικές τράπεζες οι οποίες επιβλέπουν τα περισσότερο διαπραγματεύσιμα νομίσματα ανά τον κόσμο, ανήλθαν στις 550 μονάδες βάσης. 

Κεντρικές τράπεζες: Η επιτοκιακή καταιγίδα των 8.190 μονάδων βάσης και η επόμενη μέρα-1

Όπως αναφέρει το Reuters, από την αρχή του τρέχοντος έτους, οι επιτοκιακές αυξήσεις των δέκα μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών έχουν φθάσει συνολικά στις 1.850 μονάδες βάσης.

Κεντρικές τράπεζες: Η επιτοκιακή καταιγίδα των 8.190 μονάδων βάσης και η επόμενη μέρα-2

Σε αυτό το νούμερο, αν προστεθούν οι συνολικά 6.340 μονάδες βάσης των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες των αναπτυσσόμενων οικονομιών (υπερδιπλάσιο επίπεδο από τις 2.745 μονάδες βάσης για ολόκληρο το 2021), τότε ο συνολικός «λογαριασμός» από τις αρχές του έτους φθάνει στις 8.190 μονάδες βάσης. 

Κεντρικές τράπεζες: Η επιτοκιακή καταιγίδα των 8.190 μονάδων βάσης και η επόμενη μέρα-3

«Σίγουρα, οι κεντρικές τράπεζες επικεντρώνονται στο “τέρας” του πληθωρισμού. Ωστόσο ο πληθωρισμός διαταράσσει τον οικονομικό κύκλο. Το ρίσκο εναπόκειται στο ότι οι δυνάμεις υστέρησης (δυνάμεις που παραμένουν) στον κύκλο του πληθωρισμού, διατηρεί τις κεντρικές τράπεζες σε τροχιά πολέμου για πολύ καιρό, προκαλώντας υπέρβαση στη νομισματική τους πολιτική», σημειώνει ο Βίνσεντ Σενό, επικεφαλής έρευνας στη Generali. 

Οι αθρόες αυτές αυξήσεις τόσο γρήγορα και πιθανόν για πολύ καιρό, έχουν πυροδοτήσει ένα κύμα ανησυχίας ότι θα λειτουργήσουν εις βάρος της ανάπτυξης, φόβοι οι οποίοι άφησαν το αποτύπωμά τους με τον πλέον εμφανή τρόπο στις αγορές στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. 

Η αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συναπτή συνεδρίαση (ο επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η τράπεζα θα παραμείνει σε αυτή τη λογική) και η αύξηση ίδιου εύρους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επέτειναν τους φόβους αυτούς. 

Ο Σεπτέμβριος άλλωστε ήταν ο μήνας που σηματοδότησε το τέλος των αρνητικών επιτοκίων στην Ελβετία μετά από μια δεκαετία, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας προχώρησε στη μεγαλύτερη επιτοκιακή αύξηση (κατά 100 μονάδες βάσης) τα τελευταία σαράντα χρόνια. 

Κλείνει ο κύκλος της επιθετικής σύσφιγξης;

Ωστόσο, μετά τις σωρηδόν επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, έχουν κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή τους ενδείξεις ότι ενδεχομένως ο κύκλος τους φθάνει στο τέλος τους. 

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας μετά την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, έκανε λόγο για μικρότερες αυξήσεις στο μέλλον, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αυστραλίας έκανε την έκπληξη, όταν τον Οκτώβριο προχώρησε σε επιτοκιακή αύξηση μικρότερη του αναμενομένου. 

Οι πιο αισιόδοξες ενδείξεις όμως έρχονται από τις αναπτυσσόμενες αγορές, καθώς τον Σεπτέμβριο οι 10 από τις 18 κεντρικές τράπεζες αύξησαν συνολικά τα επιτόκια κατά 600 μονάδες, από πλέον των 800 μονάδων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, την ώρα που η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας προχωρούσε με μια τεράστια αύξηση της τάξεως των 125 μονάδων βάσεως, η αντίστοιχη τράπεζα της Βραζιλίας έκανε διάλειμμα. Από το 2021 οι δύο αυτές τράπεζες έχουν αυξήσει συνολικά κατά 1.200 μονάδες βάσης τα επιτόκιά τους. 

Κεντρικές τράπεζες: Η επιτοκιακή καταιγίδα των 8.190 μονάδων βάσης και η επόμενη μέρα-4

«Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών είναι πολύ μπροστά από τις κεντρικές τράπεζες πολλών ανεπτυγμένων αγορών, συμπεριλαμβανομένης της Fed, της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας», σημειώνει η Κλόντια Κάλιχ, επικεφαλής για το δημόσιο χρέος των αναδυόμενων αγορών στην M&G Investments. «Από την άποψη των επιτοκίων, βρισκόμαστε προς το τέλος του κύκλου σύσφιξης», συμπληρώνει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Μοχάμεντ Ελ-Εριάν: Ποια είναι η στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες θα αλλάξουν πολιτική

Bruegel: Πώς η ΕΚΤ έχασε τον έλεγχο του πληθωρισμού – Οι έξι αστοχίες

Ο αγώνας των επιτοκίων: Η Fed πυροβολεί τα πόδια της

Steve Forbes: Υπάρχει γιατρειά για τον πληθωρισμό – Οι κεντρικοί τραπεζίτες την αγνοούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News