Business & Finance Δευτέρα 17/07/2023, 16:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ήπια συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας φέτος – Οι κίνδυνοι

ΔΝΤ: Ήπια συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας φέτος – Οι κίνδυνοι

Για το ενδεχόμενο μικρής συρρίκνωσης του γερμανικού ΑΕΠ φέτος προειδοποίησε το ΔΝΤ, επικαλούμενο το «σοκ» στις τιμές ενέργειας και τη σύσφιγξη των οικονομικών συνθηκών.

Η μεγαλύτερη οικονομία  της Ευρώπης αναμένεται να επανέλθει σταδιακά σε αναπτυξιακή πορεία το 2024 και το 2025 ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων, η οποία θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς, αλλά και της προσαρμογής στις νέες συνθήκες του ενεργειακού κλάδου, σημείωσε το ΔΝΤ.

Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, η ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 1% λόγω του δημογραφικού και της απουσίας κάποιας αξιοσημείωτης αύξησης στην παραγωγικότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για τη Γερμανία, ο πληθωρισμός προβλέπεται να αποκλιμακωθεί περαιτέρω, αφού οι τιμές ενέργειας θα συνεχίσουν να υποχωρούν και ταυτόχρονα θα φανούν τα αποτελέσματα της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, το ΔΝΤ προειδοποίησε για βραδύτερη αποκλιμάκωση του δομικού πληθωρισμού -του δείκτη που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων- καθώς οι μισθοί θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις προς τα επάνω, ενώ επίσης η πτώση στις τιμές των παγκόσμιων εμπορευμάτων θα αργήσει να φανεί στην εγχώρια αγορά.

Όπως προειδοποίησε το ΔΝΤ, η αβεβαιότητα είναι ασυνήθιστα υψηλή, ενώ ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι, με τις πιθανότητες να κλίνουν προς επιβράδυνση της οικονομίας.

«Η αβεβαιότητα γύρω από την “επιμονή” του δομικού πληθωρισμού είναι εξαιρετικά υψηλή, καθώς η ταχεία άνοδός του στα τρέχοντα επίπεδα δεν είχε καταγραφεί επί δεκαετίες στη Γερμανία ή σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες», δήλωσε το ΔΝΤ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Επιδείνωση οικονομικού κλίματος – Δυσοίωνες οι προοπτικές

Γερμανία: Παραμένει η σκιά της ύφεσης – Σε χαμηλό έτους οι επιχειρηματικές προσδοκίες

Ifo: Η ύφεση στη Γερμανία θα είναι βαθύτερη – Πιο αργή η ανάκαμψη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News