Business & Finance Τρίτη 11/07/2023, 13:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Επιδείνωση οικονομικού κλίματος – Δυσοίωνες οι προοπτικές

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ZEW υποχώρησε τον Ιούλιο στις -14,7 μονάδες έναντι -8,5 μονάδων τον Ιούνιο

Γερμανία: Επιδείνωση οικονομικού κλίματος – Δυσοίωνες οι προοπτικές

Επιδεινώθηκε η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Γερμανία τον Ιούλιο, σε μια νέα ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αγωνίζεται να επανέλθει σε θετική ρότα μετά την ύφεση του χειμώνα. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ZEW (Κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας) υποχώρησε τον Ιούλιο στις -14,7 μονάδες έναντι -8,5 μονάδων τον Ιούνιο και ενώ οι τοποθετούσαν τον δείκτη περίπου στις -10.5 μονάδες.

Ο πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach, επισήμανε μια πιο αξιοσημείωτη μετατόπιση του κλίματος σε αρνητικό έδαφος, λόγω των προβλέψεων για αύξηση των παγκόσμιων επιτοκίων και την αδύναμη εξαγωγική ζήτηση στην Κίνα. «Η βιομηχανία είναι πιθανό να σηκώσει το κύριο βάρος της αναμενόμενης οικονομικής ύφεσης, με τις προσδοκίες για τα κέρδη των κλάδων με εξαγωγικό προσανατολισμό να παρουσιάζουν και πάλι σημαντική μείωση», ανέφερε την Τρίτη σε δήλωσή του. 

Οι ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας να ανακάμψει από την ύφεση που υπέστη το εξάμηνο έως τον Μάρτιο αυξήθηκαν πρόσφατα, κυρίως λόγω της αδυναμίας του υπερμεγέθους μεταποιητικού της τομέα. Οι ανησυχίες για τη δυνατότητα της γερμανικής οικονομίας να ανακάμψει έχουν πληθύνει, κυρίως λόγω της αδυναμίας του μεταποιητικού της τομέα. 

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε τον Μάιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ύφεση των εργοστασίων εξακολουθεί να επιβαρύνει τη συνολική ανάπτυξη και αυξάνει τον κίνδυνο η συρρίκνωση να επεκταθεί και στο δεύτερο τρίμηνο. Ενώ οι υπηρεσίες ήταν ο κινητήριος μοχλός της οικονομικής δραστηριότητας το τελευταίο διάστημα, η ανάπτυξη στον εν λόγω τομέα μετριάστηκε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έρευνες επιχειρήσεων της S&P Global.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να λειτουργεί επιβαρυντικά. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Τρίτη επιβεβαίωσαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 6,8% από το προηγούμενο έτος τον περασμένο μήνα – ταχύτερα από το ρυθμό του Μαΐου.

Τα στοχεία αυτά έχουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρατείνει τη νομισματική σύσφιγξη. Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής στη Φρανκφούρτη πρόκειται να αυξήσουν εκ νέου το κόστος δανεισμού στις 27 Ιουλίου και ενδέχεται να το πράξουν και μετά το καλοκαίρι, ενώ με δηλώσεις τους έχουν αρχίσει να καταρρίπτουν τις προσδοκίες της αγοράς ότι τα επιτόκια θα μειωθούν σχετικά σύντομα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Σε χαμηλό πέντε ετών οι συμφωνίες στην αγορά εμπορικών ακινήτων

Γερμανία: Αντιδράσεις για την περικοπή στο γονικό επίδομα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News