Business & Finance Δευτέρα 8/05/2023, 10:19
BUSINESS & FINANCE

Γερμανία: Βουτιά 3,4% στη βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία υποχώρησε σημαντικά τον Μάρτιο, εν μέρει λόγω των αδύναμων επιδόσεων του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας

Γερμανία: Βουτιά 3,4% στη βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία υποχώρησε σημαντικά τον Μάρτιο, εν μέρει λόγω των αδύναμων επιδόσεων του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, πυροδοτώντας εκ νέου τους φόβους ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή μειώθηκε κατά 3,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα μετά από ανάκαμψη 2,1% που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Σε δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές περίμεναν πτώση 1,3%.

Η κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 6,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η παραγωγή σε μηχανήματα και εξοπλισμό μειώθηκε κατά 3,4% και η παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα μειώθηκε κατά 4,6% σε μηνιαία βάση. 

Η παραγωγή στη βιομηχανία εξαιρουμένης της ενέργειας και των κατασκευών υποχώρησε κατά 3,3% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Η παραγωγή κεφαλαιουχικών, ενδιάμεσων και καταναλωτικών αγαθών μειώθηκε κατά 4,4%, 3,5% και 0,1% σε μηνιαία βάση, αντίστοιχα.

Τον Μάρτιο, οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 10,7% από τον προηγούμενο μήνα σε εποχιακά και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από μήνα σε μήνα από το 2020 και το απόγειο της πανδημίας COVID-19.

Το πρώτο τρίμηνο, η παραγωγή ήταν 2,5% αυξημένη σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. 

«Η γερμανική μεταποίηση υποφέρει όλο και περισσότερο από τις παγκόσμιες αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες φρενάρουν όλο και περισσότερο την οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Ralph Solveen. «Οι κίνδυνοι ύφεσης στη Γερμανία αυξάνονται», πρόσθεσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News