Business & Finance Κυριακή 7/05/2023, 09:29
ΡΩΣΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δορυφόροι δείχνουν την πραγματική εικόνα: Βουτιά στη ρωσική βιομηχανία

Οι δορυφόροι δείχνουν την πραγματική εικόνα: Βουτιά στη ρωσική βιομηχανία

Παρακμάζει η βιομηχανία της Ρωσίας όσο παρατείνεται ο πόλεμος, όπως φαίνεται από τα δορυφορικά στοιχεία της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας (ESA)

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η πανοραμική εικόνα της Ρωσίας δείχνει ότι ο όγκος των ρύπων που εκπέμπουν τα εργοστάσια της χώρας έχει μειωθεί, εντείνοντας τις αμφιβολίες των αναλυτών για την αξιοπιστία των επίσημων στοιχείων που δημοσιεύει η Ρωσία.

Τα δορυφορικά δεδομένα προσφέρουν μια εικόνα που δεν μπορεί εύκολα να κρυφτεί. Ειδικότερα, η εταιρεία ερευνών QuantCube συνεργάζεται με την ESA για τη συλλογή δεδομένων και την ανάλυση της ποσότητας διοξειδίου του αζώτου στον αέρα, η οποία και καταδεικνύει την ποσότητα φυσικού αερίου, ντίζελ και άνθρακα που καίγεται.

Το τελευταίο εξάμηνο, η αστική ρύπανση στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη φαίνεται να έχει αυξηθεί. Αντιθέτως, η ρύπανση στις βιομηχανικές περιοχές μειώθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο και κατά 6,2% σε ετήσια βάση. Αντιθέτως, τα επίσημα στοιχεία της Ρωσίας κάνουν λόγο για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,2% στο δωδεκάμηνο μέχρι τον Μάρτιο.

Άλλα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι οι τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, των κατασκευών, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ακόμη και της αμυντικής βιομηχανίας, εκπέμπουν λιγότερους ρύπους. Την ίδια στιγμή, οι βιομηχανίες θερμικής ενέργειας και μετάλλων παρουσιάζουν αυξημένους ρύπους.

Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ Adrian Schmith και Hanna Sakhno χρησιμοποιούν επίσης δορυφορικά δεδομένα ως εναλλακτικό δείκτη για τη δραστηριότητα της ρωσικής οικονομίας. «Αυτά είναι εμφανή στον εναλλακτικό μας μετρητή της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας: οι λιανικές πωλήσεις έχουν μειωθεί, η ζήτηση για πτήσεις εσωτερικού έχει κάνει βουτιά και η αγορά κατοικίας είναι στάσιμη», δήλωσε η Sakhno στο Business Insider.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τελικά πώς τα πάει η ρωσική οικονομία; Kορυφαίοι οικονομολόγοι διαφωνούν

Ρωσία: Έχει δισεκατομμύρια ρουπίες που δεν μπορεί όμως να χρησιμοποιήσει

Ρωσικός χρυσός: Υπό τον έλεγχο «σκοτεινών» εταιρειών

Ρωσία: Κατά 152 δισ.δολάρια αυξήθηκε ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News