Business & Finance Πέμπτη 4/05/2023, 13:22
BUSINESS & FINANCE

Ευρωζώνη: Αποκλιμάκωση των τιμών παραγωγού στο 5,9% τον Μάρτιο

Ο πληθωρισμός χονδρικής υποχώρησε σε χαμηλό διετίας στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat

Ευρωζώνη: Αποκλιμάκωση των τιμών παραγωγού στο 5,9% τον Μάρτιο

Ο πληθωρισμός χονδρικής υποχώρησε σε χαμηλό διετίας στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 1,6% στη ζώνη του ευρώ τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Eurostat την Πέμπτη, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για μηνιαία μείωση 1,7%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 1,5% σε μηνιαία βάση. Η μεγαλύτερη πτώση στη ζώνη του ευρώ καταγράφηκε στον ενεργειακό τομέα με 4,8% μηνιαίως, ενώ ακολούθησαν τα ενδιάμεσα αγαθά με -0,4%.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού επιβράδυνε τον Μάρτιο στο 5,9% ετησίως, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις, από 13,3% τον Φεβρουάριο. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 1,5% μηνιαίως, επιβραδύνοντας στον ετήσιο ρυθμό του 7%. Οι τιμές των κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2%, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 0,3% και τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 0,9%.

Η πτώση των τιμών της ενέργειας διατήρησε επίσης την αντίστοιχη μέτρηση από έτος σε έτος προς τα κάτω, διότι χωρίς ενέργεια, οι τιμές παραγωγού ήταν 8,0% υψηλότερες από πέρυσι, κυρίως λόγω της αύξησης 13,4% στα μη διαρκή καταναλωτικά προϊόντα, όπως τα τρόφιμα. 

Στην Ελλάδα, μάλιστα, σημειώθηκε και η μεγαλύτερη μηνιαία μείωση με τον δείκτη τιμών παραγωγού να υποχωρεί κατά 7,3%. Σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση παρατηρήθηκε στην Ουγγαρία (48,1%), τη Σλοβακία (32,9%) και τη Λετονία (27%), από την άλλη πλευρά, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν σημαντικά στην Ιρλανδία (-29,9%), στην Ελλάδα (-10,8%), Πορτογαλία (-3,9%), και Ισπανία (-1,0%). 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News