Business & Finance Τετάρτη 5/07/2023, 21:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Σε χαμηλό πέντε ετών οι συμφωνίες στην αγορά εμπορικών ακινήτων

Γερμανία: Σε χαμηλό πέντε ετών οι συμφωνίες στην αγορά εμπορικών ακινήτων

Η αγορά εμπορικών ακινήτων της Γερμανίας βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017, στο τελευταίο σημάδι της αναταραχής που προκλήθηκε από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο όγκος των συναλλαγών στο πρώτο εξάμηνο του 2023 μειώθηκε κατά 50% από το προηγούμενο εξάμηνο στα 14,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ακινήτων JLL. Ο αριθμός ήταν περίπου κατά δύο τρίτα κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Οι συμφωνίες στην αγορά εμπορικών ακινήτων της Γερμανίας έχουν “παγώσει” 

Source: JLL, Bloomberg calculations

 

Η κατάσταση στη Γερμανία αντικατοπτρίζει τις εξελίξεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σουηδία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αγορές εμπορικών ακινήτων βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς αγοραστές και πωλητές αγωνίζονται να συμφωνήσουν για την τιμολόγηση.

Η αύξηση των επιτοκίων έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού, ωθώντας τους πιθανούς επενδυτές ακινήτων να ζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερες τιμές προσφοράς και οι ιδιοκτήτες αντιστέκονται στις απότομες μειώσεις στις λογιστικές αξίες εν μέσω ανησυχιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν άνοδο των δεικτών χρέους.

Τα αποτελέσματα είναι επίσης ορατά στη γερμανική αγορά στέγης, με την BNP Paribas Real Estate να αναφέρει σε ξεχωριστή δημοσίευση ότι οι συμφωνίες στον τομέα μειώθηκαν 69% κάτω από το μέσο όρο της δεκαετίας το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ο κλάδος μπορεί ακόμη και να αντιμετωπίσει μια δεκαετία περιορισμένης αύξησης κερδών, ανέφερε η επενδυτική τράπεζα Stifel, υποβαθμίζοντας τις αξιολογήσεις των Γερμανών ιδιοκτητών κατοικιών LEG Immobilien, TAG Immobilien και Vonovia να πωλήσουν και οδηγώντας τις μετοχές τους σε πτώση. Το «φαινομενικά ατελείωτο πάρτι ανάπτυξης» στην ακίνητη περιουσία που υποστηριζόταν από ολοένα και φθηνότερη χρηματοδότηση έφτασε στο τέλος του, αναφέρουν αναλυτές.

Παρ΄όλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ρυθμός της συρρίκνωσης στις συμφωνίες εμπορικών ακινήτων επιβραδύνεται, με τις πτώσεις από έτος σε έτος να γίνονται λιγότερο έντονες, σύμφωνα με τα στοιχεία της JLL. 

Η πτώση των συμφωνιών αρχίζει να επιβραδύνεται

Το ποσοστό πτώσης εξακολουθεί να είναι δραματικό, όμως ενδεχομένως να έχει φθάσει στο χειρότερο σημείο του

Source: JLL, Bloomberg calculations

 

Μία μεγαλύτερη βεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάκαμψη της αγοράς, διευκολύνοντας τους αγοραστές και τους πωλητές να βρουν κοινό έδαφος. Οι αγορές αναμένουν επί του παρόντος ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τερματίσει την ιστορική σειρά αυξήσεων των επιτοκίων πιθανότατα το Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, οι όγκοι των συναλλαγών πιθανότατα θα παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο για το υπόλοιπο του έτους, καθώς η  γερμανική οικονομία θα προσφέρει «πολύ λίγο, έως καθόλου, ούριο άνεμο» στην αγορά ακινήτων, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η BNP.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Ανακάμπτουν οι τιμές στέγης ελλείψει νέων κατασκευών

Γερμανία: Τέλος στην περίοδο ευφορίας για την αγορά στέγης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News