Business & Finance Δευτέρα 5/12/2022, 21:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Έρχεται μεγάλη πτώση στις τιμές στέγης, προειδοποιούν αναλυτές

Γερμανία: Έρχεται μεγάλη πτώση στις τιμές στέγης, προειδοποιούν αναλυτές

Η γερμανική αγορά στέγης παρουσίαζε αξιοσημείωτη δυναμική για δεκαετίες, όμως τα επόμενα έτη θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρή διόρθωση που σημαίνει μεγάλη πτώση των τιμών, σύμφωνα με αναλυτές. 

Τα επιτόκια των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, με αυτά 10ετούς διάρκειας να έχουν αυξηθεί από το 1% στο 3,9% από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Interhyp, εξέλιξη που επιβραδύνει τη ζήτηση καθώς ολοένα και λιγότερα άτομα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα σημερινά υψηλά επιτόκια της στεγαστικής πίστης. 

Οι τιμές στέγης έχουν ήδη υποχωρήσει περίπου 5% από το Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Bank, ενώ θα υποχωρήσουν περαιτέρω από 20% έως 25%, προβλέπει ο Jochen Moebert, αναλυτής μακροοικονομικών της Deutsche Bank. 

«Εάν κάποιος αναλογιστεί ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα κυμανθούν μεταξύ 3,5% και 4%, τότε θα αυξηθούν και οι αποδόσεις από τα ενοίκια και δεδομένου ότι οι τιμές των ενοικίων είναι σχετικά σταθερές είναι σαφές ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν», αναφέρει ο αναλυτής. 

Τα έσοδα από ενοίκια αποτελούν προτεραιότητα για τους Γερμανούς επενδυτές, με περίπου 5 εκατ. άτομα στη Γερμανία να έχουν έσοδα από ενοίκια, σύμφωνα με The Cologne Institute for Economic Research, με την χώρα να διαθέτει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με τη Mπούντεσμπανκ. 

Ενώ η Deutsche Bank δεν αναφέρει πότε οι τιμές θα αγγίξουν κατώτατο σημείο, ο Moebert αναφέρει ότι δεν θα τον εκπλήξει εάν αυτό συμβεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες. 

«Έχουμε ήδη δει τις μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές στην αγορά στέγης, σε μηνιαία βάση – τον Ιούνιο και τον Ιούλιο…Τον Αύγουστο, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο η πτώση των τιμών ήταν ήδη κάτω του 1%». 

Ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, προβλέπει μία πτώση των τιμών στέγης τουλάχιστον 5% εάν όχι παραπάνω το επόμενο έτος. 

«Η αγορά στέγης επιβραδύνεται σημαντικά», επισημαίνει, επικαλούμενος τη μεγάλη μείωση της ζήτησης για δάνεια και την πτώση των κατασκευών στην αγορά κατοικιών. 

«Εάν δεν υπήρχε ενεργειακή κρίση και ύφεση, οι τιμές θα αυξάνονταν περαιτέρω. Τώρα όμως έχουμε μία κατάσταση όπου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πολύ δραματική προσαρμογή των συνθηκών», αναφέρει ο Michael Moigtlander από το The Cologne Institute for Economic Research. 

Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα της UBS ξεχωρίζει δύο γερμανικές πόλεις – Φρανκφούρτη και Μόναχο – στις τέσσερις κορυφαίες που διατρέχουν τον κίνδυνο φούσκας για το 2022, έχοντας βασικά χαρακτηριστικά φούσκας. 

Η Ένωση Γερμανικών Τραπεζών (VDP) χρησιμοποιεί στοιχεία από περισσότερες από 700 τράπεζες για τη δημιουργία ενός δείκτη τιμών ακινήτων, ενώ τα στοιχεία από το τελευταίο τρίμηνο δείχνουν ότι οι τιμές έχουν αυξημένες κατά 6,1% από τα αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. 

Η ένωση εκτιμά ότι οι τιμές ακινήτων στη Γερμανία έχουν ήδη φθάσει στην κορύφωσή τους, όμως τα θεμελιώδη στην αγορά εξακολουθούν να είναι ισχυρά, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της VDP, Jens Tolckmitt. 

H απουσία κατοικιών, οι αυξανόμενες τιμές των ενοικίων και η ισχυρή αγορά εργασίας θα συνεχίσουν να στηρίζουν την αγορά, σύμφωνα με τον Tolckimitt, ο οποίος εκτιμά ότι ακόμη και εάν οι τιμές στέγης υποχωρήσουν, δεν θα είναι απαραιτήτως κάτι οδυνηρό. 

«Εάν οι τιμές στέγης μειωθούν 20%, κάτι το οποίο δεν αναμένουμε προς το παρόν, τότε απλά θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2020. Είναι αυτό πρόβλημα; Μάλλον όχι», αναφέρει ο αξιωματούχος. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

S&P: Στις ασφαλέστερες αγορές κατοικιών στην Ευρώπη η ελληνική

S&P: Ποιες τράπεζες κινδυνεύουν από την διόρθωση των ακινήτων – Τι λέει για Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News