Business & Finance Τετάρτη 23/11/2022, 22:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «γόρδιος δεσμός» της στεγαστικής κρίσης

Από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Αθήνα... οι υποψήφιοι ενοικιαστές σχηματίζουν ουρές για μια προσιτή κατοικία

Ο «γόρδιος δεσμός» της στεγαστικής κρίσης

H Κάιτλιν Γουόκερ ζει στη Νέα Υόρκη. Πριν από τρία χρόνια πήρε την απόφαση να αφήσει τη Λουιζιάνα για την πόλη των «Μεγάλων Ευκαιριών». Στη Νέα Υόρκη, η 24χρονη ξεκίνησε ένα ακόμη ένα ταξίδι, αυτό της εύρεσης κατοικίας.

Μέσα σε τρία χρόνια η Κ. Γουόκερ νοίκιασε τρία διαφορετικά διαμερίσματα, μαθαίνοντας από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να βρει κάποιος έναν προσιτό χώρο με ξεχωριστή κουζίνα και μπάνιο. 

Η πρόσφατη εμπειρία της έγινε μάλιστα viral στο TikTok καθώς την τελευταία φορά που επισκέφτηκε ένα ακίνητο, αντίκρισε μία τεράστια ουρά από υποψήφιους ενοικιαστές που έφτανε μέχρι την άλλη άκρη του δρόμου. 

 

«Κυνήγι διαμερισμάτων στη Νέα Υόρκη. Αυτή είναι η ουρά για να δεις ένα σπίτι», ανέφερε η ίδια, παραθέτοντας φωτογραφίες. 

Η ιστορία της είναι μία από τις εκατομμύρια ιστορίες που ρίχνουν φως στη δύσκολη αναζήτηση κατοικίας που βιώνει κάποιος είτε ψάχνει σπίτι στη Νέα Υόρκη, είτε στο Παρίσι ή ακόμη και στο Παγκράτι. 

Πώς όμως αντιμετωπίζεται η αδυναμία εύρεσης κατοικίας; Η «κλασική θεωρία» λέει πως όταν δεν υπάρχουν σπίτια, χτίζεις νέα. 

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Atlantic, μία έρευνα του 2021 με θέμα «Οι επιπτώσεις της προσφοράς και της ζήτησης νέων κατοικιών σε Σαν Φρανσίσκο και Νέα Υόρκη» έδειξε ότι όσο περισσότερες νέες κατοικίες χτίζονται σε μία περιοχή, τόσο μειώνονται οι τιμές των μεγαλύτερων σε ηλικία.

Το συγκεκριμένο συμπέρασμα σύμφωνα με τον αρθρογράφο, Τζερούσαλεμ Ντέμσας, έχει μία λογική, καθώς κάθε φορά που χτίζονται νέες κατοικίες, οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι που μετακομίζουν σε αυτές, αφήνουν άλλα σπίτια. Αυτές οι οικίες στη συνέχεια γίνονται διαθέσιμες για κάποιους άλλους και ούτω καθεξής.

Ωστόσο αυτή η θεωρία δεν βρίσκει σύμφωνη μεγάλη μερίδα πολιτών.

Ο σκεπτικισμός της ζήτησης

Νέα μελέτη από τρεις καθηγητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ωστόσο, υποστηρίζει το αντίθετο, καθώς διαπιστώθηκε πως το 30-40% των Αμερικανών θεωρεί πως αν χτίζονταν πολλές νέες κατοικίες στην περιοχή τους, τότε τα ενοίκια και οι τιμές των σπιτιών θα αυξάνονταν. Αυτή η στάση αναφέρεται από τους μελετητές ως «σκεπτικισμός της προσφοράς/ζήτησης». Η έρευνα έδειξε επίσης πως οι ερωτηθέντες θεωρούν πως οι εργολάβοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι βασικοί υπεύθυνοι για τις υψηλές τιμές στα ενοίκια. 

Τι οδηγεί όμως όλο και περισσότερους, εν προκειμένω Αμερικάνους, να είναι αρνητικοί στην οικοδόμηση νέων κατοικιών; 

Όπως αναφέρει ο Τζερούσαλεμ Ντέμσας, ενδεχομένως πλέον αρκετοί πολίτες είτε φοβούνται τις αλλαγές στη γειτονιά τους, είτε δεν επιθυμούν η περιοχή τους να γίνει (ακόμη πιο) πυκνοκατοικημένη. 

Όποια κι αν είναι η περίπτωση, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια διαπίστωσαν πως η άρνηση οικοδόμησης πιθανώς να εμποδίζει σοβαρά τις προσπάθειες του κράτους και των τοπικών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν την αύξηση των ενοικίων και των τιμών των κατοικιών. 

Στεγαστική κρίση

Η παραπάνω συζήτηση εγείρει πολλά ερωτήματα τη στιγμή που οι ειδικοί προειδοποιούν για μία επερχόμενη στεγαστική κρίση, ωθώντας τους Αμερικάνους νομοθέτες να λάβουν μέτρα.

Το πρόβλημα όμως δεν εντοπίζεται μόνο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η ραγδαία εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου και στην Ευρώπη, με τις κυβερνήσεις να ζητούν από την Κομισιόν να υιοθετήσει ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα βάλει «φρένο» στη «βιομηχανία» του διαμοιρασμού.

Την ίδια ώρα, η κρίση έχει φτάσει και στην Ελλάδα, καθώς το Airbnb έχει οδηγήσει τα ενοίκια στα ύψη. Από τα παραπάνω πάντως είναι πλέον σαφές πως η στεγαστική κρίση αποτελεί ήδη ακόμη ένα διεθνές ζήτημα για γερούς λύτες…  

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News