Business & Finance Παρασκευή 18/11/2022, 17:36
BUSINESS & FINANCE

Deutsche Bank: Τα ακίνητα θα πέσουν, αλλά δεν θα είναι νέο 2008

Deutsche Bank: Τα ακίνητα θα πέσουν, αλλά δεν θα είναι νέο 2008

Διόρθωση στις αγορές ακινήτων περιμένει η Deutsche Bank, καθώς εκτιμά ότι τα υψηλότερα επιτόκια τελικά θα πλήξουν τις αποτιμήσεις, αφότου οι πραγματικές τιμές στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο από το 2015. Παρόλα αυτά, ο γερμανικός επενδυτικός οίκος τονίζει πως αυτό δεν θα προκαλέσει μία νέα κρίση αλά 2008.

«Ενώ το αυξανόμενο κόστος των στεγαστικών δανείων θα πιέσει τους μελλοντικούς αγοραστές και όσους πρόσφατα αγόρασαν κατοικία, τα χρέη είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τις τιμές των σπιτιών και τα δάνεια αντιστοιχούν στο ένα 1/4 της αξίας των ακινήτων, έναντι του  1/2, καθώς η προσφορά παραμένει σφικτή», σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, οι πιο επικίνδυνες αγορές είναι εκείνες του Καναδά, της Αυστραλίας, της Ολλανδίας, των ΗΠΑ και της Νέας Ζηλανδίας.

Deutsche Bank: Τα ακίνητα θα πέσουν, αλλά δεν θα είναι νέο 2008-1

Άλλωστε, τα στοιχεία της Deutsche Bank δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Σκανδιναβία.

Deutsche Bank: Τα ακίνητα θα πέσουν, αλλά δεν θα είναι νέο 2008-2

Συνολικά για τις χώρες του ΟΟΣΑ, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο από το 2015 και έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 25% σε σχέση με τα εισοδήματα. Μεγάλο μέρος της αύξησης αυτής σημειώθηκε μετά το 2020, όταν η στροφή των αγοραστών προς τα προάστια, με τη βοήθεια και των συσσωρευμένων αποταμιεύσεων, οδήγησαν σε αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά 7% ετησίως.Deutsche Bank: Τα ακίνητα θα πέσουν, αλλά δεν θα είναι νέο 2008-3

Ένας σημαντικός παράγοντας για το ράλι της αγοράς ήταν τα  πολύ χαμηλά επιτόκια, τα οποία ακολουθούσαν πτωτική πορεία από τη δεκαετία του 1980 και έφτασαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μετά την χρηματοοικονομική κρίση. Όμως, με την εκτίναξη του πληθωρισμού, αυτή η τάση αντιστράφηκε.

Deutsche Bank: Τα ακίνητα θα πέσουν, αλλά δεν θα είναι νέο 2008-4

Η αύξηση των επιτοκίων κάνει τα ακίνητα λιγότερο προσιτά. Συγκεκριμένα, στην αμερικανική αγορά, ενώ κάποιος που έδινε προκαταβολή 20% και μηνιαία δόση 2.500 δολαρίων μπορούσε να αποκτήσει σπίτι αξίας 700.000 δολαρίων, σήμερα, με τα ίδια μεγέθη, αγοράζει σπίτι αξίας 450.000 δολαρίων.

Deutsche Bank: Τα ακίνητα θα πέσουν, αλλά δεν θα είναι νέο 2008-5

Ποιες είναι  οι πιο επικίνδυνες αγορές εν όψει της πτώσης των τιμών; Η Deutsche Bank κοιτάζει εκείνες που έχουν τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια (Νορβηγία, Ολλανδία, Σουηδία, ΗΠΑ, Καναδάς, Δανία –ενώ οι Ιταλοί και οι Ισπανοί έχουν τα δικά τους σπίτια και οι Γερμανοί-Ελβετοί είναι ενοικιαστές). Επίσης, πιο εκτεθειμένοι είναι εκείνοι που έχουν στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου (κυρίως σε Φινλανδία και Νορβηγία), όπως και οι αγορές όπου οι καταναλωτές βαρύνονται από τα υψηλότερα χρέη σε σχέση με τα εισοδήματά τους (Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Σουηδία, Αυστραλία).  

Deutsche Bank: Τα ακίνητα θα πέσουν, αλλά δεν θα είναι νέο 2008-6

Η Deutsche Bank εντοπίζει ήδη «πορτοκαλί» προειδοποιητικές ενδείξεις, καθώς όπως σημειώνει, οι άδειες και  οι νέες οικοδομές φαίνεται να επιστρέφουν στον μέσο όρο των τελευταίων δεκαετιών στις βασικές χώρες.

Διαβάστε επίσης: 

S&P: Ποιες τράπεζες κινδυνεύουν από την διόρθωση των ακινήτων – Τι λέει για Ελλάδα

Στον «πάγο» τα σχέδια για αγορά σπιτιού – Πάνω οι τιμές και τα επιτόκια

Ποιοι παράγοντες κινούν το «χρηματιστήριο» των ακινήτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News