ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Έρχεται διόρθωση στις κατοικίες – Ποιες αγορές είναι φούσκα

UBS: Έρχεται διόρθωση στις κατοικίες – Ποιες αγορές είναι φούσκα

Η διόρθωση στις τιμές των κατοικιών είτε έχει ήδη ξεκινήσει ή θα αρχίσει τα επόμενα τρίμηνα, προειδοποιεί η UBS, προβλέποντας σημαντική πτώση για τις αγορές με το πιο υπερτιμημένο real estate.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων, ο υψηλός πληθωρισμός, η αναταραχή στις αγορές και η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών πιέζουν το boom των ακινήτων, τονίζει η UBS.

UBS: Έρχεται διόρθωση στις κατοικίες – Ποιες αγορές είναι φούσκα-1

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, η ισχυρή αγορά εργασίας παραμένει ο τελευταίος πυλώνας πάνω στον οποίο στηρίζεται η ιδιόκτητη αγορά κατοικιών στις περισσότερες πόλεις. Με την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, και αυτός ο πυλώνας τίθεται σε κίνδυνο.  

Οι τιμές των κατοικιών στις 25 πόλεις από όλο τον κόσμο που εξέτασε ο οίκος επιταχύνθηκαν, εμφανίζοντας αύξηση σχεδόν 10% κατά μέσο όρο από τα μέσα του 2021 έως τα μέσα του 2022. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2007, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν σε όλες τις πόλεις πλην τριών –Παρίσι, Χονγκ Κονγκ και Στοκχόλμη.

UBS: Έρχεται διόρθωση στις κατοικίες – Ποιες αγορές είναι φούσκα-2

Από την άλλη, σε όλες τις πόλεις καταγράφεται αύξηση των στεγαστικών δανείων, με τα χρέη των νοικοκυριών να αυξάνονται σημαντικά περισσότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Η UBS εντοπίζει τα περισσότερα χαρακτηριστικά φούσκας στις αγορές του Τορόντο και της Φρανκφούρτης.

Αυξημένοι είναι οι κίνδυνοι σε Ζυρίχη, Μόναχο, Χονγκ Κονγκ, Βανκούβερ και Άμστερνταμ, ενώ στη ζώνη της φούσκας μπήκαν επίσης το Τελ Αβίβ και το Τόκιο, για πρώτη φορά από το 2015, όταν και η UBS άρχισε να δημοσιεύει τα σχετικά στοιχεία.

Διαβάστε επίσης: 

Πώς οι Νεοζηλανδοί πλούτισαν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο λαό

Αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ: Θα καταρρεύσουν οι τιμές των κατοικιών;

Τρέχουν να αγοράσουν ακίνητο στην Ελλάδα οι ξένοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News