Business & Finance Κυριακή 13/11/2022, 21:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αγορά ακινήτων, προάγγελος ύφεσης στη Βρετανία

Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια πλησιάζει το ναδίρ της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008

Η αγορά ακινήτων, προάγγελος ύφεσης στη Βρετανία

Η αγορά κατοικίας του Ηνωμένου Βασιλείου καταβυθίστηκε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων RICS. Η έρευνα του Οκτωβρίου δείχνει πως η πλειονότητα των ακινήτων εμφανίζει μειωμένες τιμές. Μάλιστα, το πλήθος των ακινήτων είναι το μεγαλύτερο από το 1978, οπότε ξεκίνησε να πραγματοποιείται η σχετική μελέτη.

Αντί η αύξηση των τιμών να επιβραδυνθεί απλώς στην αρχή του τέταρτου τριμήνου, η έρευνα δείχνει ότι οι τιμές μειώνονται ήδη. Αν και αναμένεται ευρέως μια διόρθωση των τιμών κατοικιών ως μέρος της συνεχιζόμενης ύφεσης, φαίνεται πως αυτή εκτυλίσσεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. Αν και η ξαφνική διακοπή της αύξησης των τιμών των κατοικιών αποτελεί σαφώς μεγάλη έκπληξη, δεν αποτελεί μυστήριο.

Η χρηματοδότηση των στεγαστικών δανείων περιορίστηκε σημαντικά τον Οκτώβριο, διότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντέδρασαν έντονα στη δραματική άνοδο των επιτοκίων και στις προσδοκίες για την πορεία του τραπεζικού επιτοκίου της Τράπεζας της Αγγλίας μετά το δημοσιονομικό φιάσκο στα τέλη Σεπτεμβρίου. Παρόλο που η κατάσταση στις χρηματαγορές του Ηνωμένου Βασιλείου αντιστράφηκε πλήρως μετά την ανατροπή της κυβέρνησης και την παραίτηση της τέως πρωθυπουργού Λιζ Τρας, η αντίδραση στην τιμολόγηση των στεγαστικών δανείων ήρθε με καθυστέρηση. Παρέμεινε υψηλά όλο τον Οκτώβριο.

Ενώ τα επιτόκια στεγαστικών δανείων έχουν υποχωρήσει από το ανώτατο όριο του 6,5% περίπου (ως σταθερό επιτόκιο πενταετίας) σε περίπου 5,6%, εξακολουθούν να λειτουργούν περιοριστικά.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση κατοικιών κατέρρευσε τον Οκτώβριο μετά την άνοδο των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Τα αιτήματα για χορήγηση στεγαστικού δανείου εκ μέρους νέων αγοραστών ελαττώθηκαν στο -54,5% από -36,3% τον Σεπτέμβριο. Κι ενώ το ισοζύγιο της ζήτησης διατηρήθηκε πολύ πάνω από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του -95,9% τον Απρίλιο του 2020 κατά τη διάρκεια του πρώτου εγκλεισμού για τον κορωνοϊό, οδεύει πολύ γρήγορα προς το ναδίρ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του -67,3% τον Απρίλιο του 2008.

Αντιδρώντας στη μείωση της ζήτησης, οι προσδοκίες για τις τιμές υποχωρούν επίσης απότομα. Η πτώση στο -49,1% τον Οκτώβριο από -34,2% τον Σεπτέμβριο εναρμονίζεται με τις τιμές των κατοικιών, που ελαττώθηκαν κατά 7% σε μια περίοδο 12 μηνών.

Ωστόσο, αναμένουμε ότι η ζήτηση θα μετριαστεί περαιτέρω μέσα στον χειμώνα και εκτιμούμε πως θα εκδηλωθεί μείωση των τιμών σχεδόν κατά 10% έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Μόλις τελειώσει η ύφεση, από περίπου την άνοιξη και μετά, η αγορά κατοικίας θα ανακάμψει λόγω υποχώρησης πληθωρισμού και κόστους δανεισμού.

* Ο κ. Κάλουμ Πίκερινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Στον «πάγο» τα σχέδια για αγορά σπιτιού – Πάνω οι τιμές και τα επιτόκια

«Φθηνή στέγη»: Τι δόση θα πληρώνουν οι νέοι για να αποκτήσουν κατοικία

Επενδυτικό καταφύγιο τα ακίνητα: Αυξάνονται τα στεγαστικά δάνεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News