Business & Finance Πέμπτη 12/01/2023, 12:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Πτώση στις τιμές των κατοικιών μετά από μία δεκαετία ανόδου

Γερμανία: Πτώση στις τιμές των κατοικιών μετά από μία δεκαετία ανόδου

Το ράλι της γερμανικής αγοράς κατοικιών έλαβε τέλος, καθώς οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία.

Ειδικότερα, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 0,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Europace. Πρόκειται για την πρώτη πτώση του δείκτη EPX της εταιρείας για τον Δεκέμβριο από το 2009, σημειώνει το Bloomberg.

Γερμανία: Πτώση στις τιμές των κατοικιών μετά από μία δεκαετία ανόδου-1

Η πτώση αυτή αντανακλά πόσο πολύ έχει αλλάξει η κατάσταση στο γερμανικό real estate από πέρυσι, αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε να αντιστρέφει την δεκαετή πολιτική των πολύ χαμηλών –ή ακόμα και αρνητικών- επιτοκίων της. Το κόστος των στεγαστικών δανείων στη Γερμανία έχει διπλασιαστεί ή ακόμα και τριπλασιαστεί, με αποτέλεσμα τα ακίνητα να είναι πια απλησίαστα για πολλούς αγοραστές.

Έτσι, τα νέα δάνεια για την αγορά κατοικίας μειώθηκαν στη Γερμανία κατά 30% στο τετράμηνο μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2011, τον περασμένο Ιούλιο. Έκτοτε, η κεντρική τράπεζα έχει ανεβάσει τα επιτόκια τρεις ακόμα φορές.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Γερμανία: Πτώση στις τιμές των κατοικιών μετά από μία δεκαετία ανόδου

Γερμανία: Θα πέσουν οι τιμές κατοικίας;

Βουτιά στις τιμές των ακινήτων στη Σουηδία: Έχουν πέσει 17%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News