Business & Finance Δευτέρα 2/01/2023, 10:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουτιά στις τιμές των ακινήτων στη Σουηδία: Έχουν πέσει 17%

Βουτιά στις τιμές των ακινήτων στη Σουηδία: Έχουν πέσει 17%

Συνεχίστηκε τον Δεκέμβριο η πτώση των τιμών των κατοικιών στη Σουηδία, δείχνοντας ότι το 2023 μάλλον δεν θα φέρει ιδιαίτερη ανακούφιση σε αυτή την ήδη ταλαιπωρημένη αγορά κατοικίας.

Η αγορά έχει υποχωρήσει συνολικά σχεδόν 17% από τα υψηλά της, που σημειώθηκαν την περασμένη Άνοιξη, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία στεγαστικών δανείων SBAB, σημειώνει το Bloomberg.

Τον Δεκέμβριο, οι τιμές μειώθηκαν κατά 2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Είχε καταγραφεί πτώση 2,2% τον Νοέμβριο και 2,3% τον Οκτώβριο.

Πλέον φαίνεται ότι οι προβλέψεις οικονομολόγων αλλά και της κεντρικής τράπεζας για πτώση 20% στις τιμές των κατοικιών θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ συντηρητικές.

Όμως τα ακίνητα δεν βρίσκονται σε πτώση μόνο στην Σουηδία. Μετά την άνθηση της αγοράς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες προκάλεσαν πτώση των ακινήτων σε μια σειρά από χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Στη Σουηδία, οι τιμές για τις μονοκατοικίες έχουν πλέον μειωθεί κατά 19% από τα υψηλά τους, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν πέσει 14%. Η μεγαλύτερη πτώση των τιμών των κατοικιών εξηγείται εν μέρει από την ενεργειακή κρίση, η οποία καθιστά πιο δαπανηρή τη θέρμανση μονοκατοικιών.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ο Καναδάς απαγόρευσε στους ξένους να αγοράζουν ακίνητα στις πόλεις έως το 2025

Fitch: Τέλος στο ράλι της παγκόσμιας αγοράς κατοικίας – Οι πιο ευάλωτες χώρες

S&P: Στις ασφαλέστερες αγορές κατοικιών στην Ευρώπη η ελληνική

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News