Business & Finance Παρασκευή 10/02/2023, 21:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Τέλος στην περίοδο ευφορίας για την αγορά στέγης

Γερμανία: Τέλος στην περίοδο ευφορίας για την αγορά στέγης

Τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα άνω των 20 ετών σημείωσαν οι τιμές στέγης στη Γερμανία στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, γεγονός που αντικατοπτρίζει το μέγεθος του αντίκτυπου από τις επιτοκιακές αυξήσεις σε μία αγορά που παρουσίαζε εκρηκτική ανάπτυξη για μία περίπου δεκαετία. 

Η Ένωση Γερμανικών Τραπεζών VDP, που συλλέγει στοιχεία από 700 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ανακοίνωσε ότι οι τιμές στέγης υποχώρησαν 1,8% στο τέταρτο τρίμηνο συγκριτικά με τους αμέσως τρεις προηγούμενους μήνες. Η σωρευτική πτώση 2,5% που καταγράφηκε στο τελευταίο εξάμηνο του 2022 ήταν η μεγαλύτερη από τότε που άρχισαν να συλλέγονται τα εν λόγω στοιχεία το 2003. 

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού είναι απαγορευτικό για πολλούς Ευρωπαίους που θέλουν να αγοράσουν μία κατοικία, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κατακόρυφα η ζήτηση για ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, σε μία εξέλιξη που ασκεί πτωτικές πιέσεις στις τιμές και ωθεί σε άνοδο το κόστος ενοικίασης. 

Οι τιμές ακινήτων για εμπορική και επαγγελματική χρήση υποχωρούν ακόμη πιο γρήγορα στη Γερμανία και στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης, ενώ η κατασκευή νέων κατοικιών, γραφείων και καταστημάτων βρίσκεται επίσης σε ελεύθερη πτώση.

Η τάση αυτή λαμβάνει χώρα μετά από μία δεκαετία εκρηκτικής ανόδου των τιμών στις περισσότερες αγορές της Ευρώπης. Στη Γερμανία, αυξήθηκαν περισσότερο από 60% τα τελευταία επτά χρόνια. Ωστόσο, η αγορά στέγης της χώρας άρχισε την αντίστροφη μέτρηση από τη στιγμή που η ΕΚΤ ξεκίνησε τις επιτοκιακές αυξήσεις πέρυσι το καλοκαίρι για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Η πτώση του τέταρτου τριμήνου στη Γερμανία ακολούθησε την αντίστοιχη πτώση 0,8% στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, που ήταν και η πρώτη που έχει καταγραφεί στις τιμές στέγης από τις τράπεζες από το 2010. Όσον αφορά στις τιμές real estate για επαγγελματική και εμπορική χρήση, υποχώρησαν 5%, ενώ στον κλάδο λιανικής η πτώση ήταν ακόμη μεγαλύτερη 8%. 

Βεβαίως, η πτώση ήταν μεγαλύτερη σε κάποιες άλλες αγορές της Ευρώπης, παρότι η αγορά στέγης της Ε.Ε. στο σύνολό της εξακολούθησε να καταγράφει άνοδο 0,9% στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2022, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat. Οι τιμές στέγης στη Σουηδία υποχώρησαν 13% την περίοδο από το περυσινό τους απόγειο έως το Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Nordea. Στη Βρετανία, οι τιμές στέγης υποχώρησαν 5,7% τον προηγούμενο μήνα από το απόγειο του περυσινού Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία της Nationwide, ενώ στην Ολλανδία η πτώση ήταν της τάξης του 4,5% το Δεκέμβριο από το απόγειο του Ιουλίου του 2022. 

Ωστόσο, οι τραπεζικοί κύκλοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι παρά την πτώση, δεν θα ασκηθούν πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ή στα νοικοκυριά στη Γερμανία, καθώς η μέσω ωρίμανση ενός στεγαστικού δανείου κυμαίνεται στα 14 χρόνια.   

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Σουηδία: «Βαθαίνει» η πτώση στην αγορά στέγης

Εποχές 2008 ξαναζεί η αγορά κατοικίας της Βρετανίας

Ράλι εξαετίας για τα ενοίκια στην Αττική – Πού έχουν φτάσει οι τιμές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News