Business & Finance Πέμπτη 24/02/2022, 12:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «χρυσό κελί»: Το διαμέρισμα των 7 τ.μ. που πουλήθηκε για 108.000 ευρώ

Ένα «μικροδιαμέρισμα» μόλις 7 τ.μ. στο Λονδίνο έπιασε τιμή ρεκόρ

Το «χρυσό κελί»: Το διαμέρισμα των 7 τ.μ. που πουλήθηκε για 108.000 ευρώ

Ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα, μόλις 7 τ.μ., το οποίο βρίσκεται σε μια γειτονιά με βικτοριανά σπίτια στο Lower Clapton του ανατολικού Λονδίνου, πουλήθηκε για πάνω από 80% της αξίας του και άγγιξε τα 108.000 ευρώ.

Το διαμέρισμα, στο οποίο έχουν στριμωχτεί ένα κρεβάτι, τουαλέτα, ντους, νιπτήρας και ένας φούρνος μικροκυμάτων κάτω από το μαξιλάρι, θεωρείται ότι είναι το μικρότερο σε όλο το Λονδίνο.

Η τιμή εκκίνησής του ήταν τα 60.000 ευρώ, αλλά τελικά πουλήθηκε 80% ακριβότερα στα 108.000 ευρώ.

Είχε αγοραστεί αρχικά τον Μάιο του 2017 για 123.833 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του είχε καταφέρει να βγάλει κέρδος από την αγορά αυτή, καθώς το ενοικίαζε αντί 957 ευρώ τον μήνα.

To «χρυσό κελί» – όπως ονομάστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – έχει ανακαινιστεί πρόσφατα. Για να εξοικονομηθεί ακόμα περισσότερος χώρος, κάτω από το κρεβάτι – κουκέτα υπάρχει αποθηκευτικός χώρος, ντουλάπια και φούρνος μικροκυμάτων.

φωτ. My Auction

Ο κενός χώρος ανάμεσα στο κρεβάτι και τον τοίχο είναι αρκετά μεγάλος για να μπορεί κάποιος να ανοίξει τα χέρια του. Υπάρχει επίσης και πτυσσόμενο τραπεζάκι για το φαγητό, το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει και ως γραφείο.

Η τουαλέτα και το ντους βρίσκονται σε ένα ξεχωριστό δωματιάκι.

φωτ. Jill Mead/ The Guardian

Οι τωρινοί ένοικοι του «μικροδιαμερίσματος» το χρησιμοποιούν κυρίως για δουλειά μόνο μια με δύο μέρες την εβδομάδα, ενώ μένουν σε άλλο σπίτι τον περισσότερο καιρό.

Ο Στούαρντ Κόλαρ Μπράουν, διευθυντής της My Auction που πουλά το διαμέρισμα, ανέφερε ότι παρόλο που ήταν το φθηνότερο διαμέρισμα με μεγάλη μίσθωση στην αγορά σε ακτίνα 10 μιλίων, περίμενε ότι θα αγοραζόταν από επενδυτή αντί για αγοραστή, καθώς οι μεγάλες τράπεζες δεν θα έδιναν δάνειο για ακίνητο κάτω των 30 τ.μ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με το εισόδημα από ενοίκια να υπολογίζεται σε περίπου 12.000 ευρώ τον χρόνο, οι επενδυτές ενδέχεται να έχουν κέρδος από το συγκεκριμένο διαμέρισμα σε βάθος πέντε ετών.

«Οι κατάλληλοι ένοικοι δεν θα περνούν πολύ χρόνο στο σπίτι. Θα ήταν εκείνοι που έχουν κουραστεί από τη συγκατοίκηση, αλλά δεν έχουν χρήματα για μεγαλύτερο χώρο ή θα ζουν αλλού και χρειάζονται ένα μέρος για να εργαστούν. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να είναι γιατροί ή νοσηλευτές στο γειτονικό νοσοκομείο ή εργαζόμενοι στο Σίτι, καθώς η περιοχή έχει καλή συγκοινωνία με τη Liverpool Street» πρόσθεσε ο Κόλαρ Μπράουν.

φωτ. My Auction

Οι Βρετανοί στρέφονται προς τις «μικροκατοικίες» καθώς η χώρα περνάει μια στεγαστική κρίση, με τα νοίκια και τις τιμές των ακινήτων να έχουν εκτοξευτεί.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ακινήτων Rightmove, οι τιμές εκκίνησης για κατοικίες που εντάσσονται στην αγορά στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά ποσοστό ρεκόρ 2,3% τον Φεβρουάριο. 

Με βάση στοιχεία της βρετανικής στατιστικής αρχής, το μέσο κόστος ενοικίασης στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκε κατά 2% το 2021 – πρόκειται για το μεγαλύτερο ετήσιο άλμα των τελευταίων πέντε ετών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Μπορείτε να ζήσετε σε σπίτι 7 τ.μ.; Στο Λονδίνο θα σας κοστίσει 60.000 ευρώ

Σχεδόν 1 εκατ. ευρώ για το πιο στενό διαμέρισμα του Λονδίνου

Ikea: Μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει σε 10 τ.μ.; Με ενοίκιο 0,77 ευρώ τον μήνα, ναι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News