Business & Finance Τετάρτη 16/02/2022, 15:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Σύσταση στις τράπεζες – «Προσοχή» με το real estate

ΕΚΤ: Σύσταση στις τράπεζες – «Προσοχή» με το real estate

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ακμάζουσα αγορά ακινήτων στην Ευρωζώνη, κρούει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς μετά από μια δεκαετία εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων η χαλαρή προληπτική ρύθμιση έδωσε ώθηση στην εν λόγω αγορά.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι η αγορά των ακινήτων συνιστά ένα ευάλωτο σημείο-«κλειδί» για τις τράπεζες, καθώς η υιοθέτηση της απομακρυσμένης εργασίας εξαιτίας της πανδημίας έχει μειώσει τη ζήτηση για γραφεία, την ίδια ώρα που τα νοικοκυριά αγοράζουν ακριβά σπίτια αναλαμβάνοντας υψηλότερα χρέη. 

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προειδοποιούν ότι τα εμπορικά και οικιστικά ακίνητα συνιστούν πηγή ανησυχίας και στα σχέδιά τους είναι να εξετάσουν με μεγαλύτερη προσοχή την έκθεση των τραπεζών στο real estate.

«Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ εντόπισε τα ανοίγματα των τραπεζών στον τομέα των εμπορικών και οικιακών ακινήτων ως βασική ευπάθεια», αναφέρει η κεντρική τράπεζα στο ενημερωτικό της δελτίο, ανακοινώνοντας παράλληλα σχέδια για «στοχευμένη αναθεώρηση» του δείγματος των τραπεζών που έχουν σημαντική έκθεση στα εμπορικά και οικιστικά ακίνητα.

«Ο τομέας των εμπορικών ακινήτων θεωρείται ευάλωτος στις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι από τις διορθώσεις των τιμών εξακολουθούν να εντείνονται στον κλάδο των οικιστικών ακινήτων, με ενδείξεις για πιθανή υπερτίμηση των τιμών των κατοικιών και αύξηση του χρέους των νοικοκυριών», τονίζει η ΕΚΤ.

Τα ανοίγματα των τραπεζών στα εμπορικά ακίνητα αντιπροσωπεύουν περί του 8% των δανείων των τραπεζών που έχει υπό την εποπτεία της η ΕΚΤ και περισσότερο από το 20% των εταιρικών δανείων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Real estate: Σε πόσα χρόνια θα κάνετε απόσβεση εάν αγοράσετε διαμέρισμα στην Αθήνα

Η άλλη όψη του ράλι των ακινήτων: Η γενιά των εγκλωβισμένων ενοικιαστών

Μπορείτε να ζήσετε σε σπίτι 7 τ.μ.; Στο Λονδίνο θα σας κοστίσει 60.000 ευρώ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News