Business & Finance Τετάρτη 1/02/2023, 14:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εποχές 2008 ξαναζεί η αγορά κατοικίας της Βρετανίας

Εποχές 2008 ξαναζεί η αγορά κατοικίας της Βρετανίας

Για πέμπτο συναπτό μήνα υποχώρησαν οι τιμές των κατοικιών τον Ιανουάριο στη Βρετανία, σημαίνοντας τη μεγαλύτερη περίοδο διολίσθησης από την κρίση του 2008. Σύμφωνα με στοιχεία της Nationwide Building Society, οι τιμές έπεσαν κατά 0,6% έναντι -0,3% τον Δεκέμβριο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις της ίδιας της τράπεζας, αλλά και αναλυτών.

Η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης στεγαστικών δανείων σε συνδυασμό με την κρίση του κόστους διαβίωσης ασκούν πίεση στην αγοραστική δύναμη των ιδιοκτητών. «Η συνολική δυνατότητα αγοράς σπιτιού φαίνεται πως θα παραμείνει δύσκολη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Υπάρχουν ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι τα στεγαστικά σταθεροποιούνται, αλλά είναι πολύ νωρίς να κρίνει κανείς εάν η δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων έχει αρχίσει να ανακάμπτει», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide, Ρόμπερτ Γκάρντνερ.

Σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 1,1% καταγράφοντας τη χαμηλότερη ετήσια ανάπτυξη από το 2020. Μάλιστα, πρόκειται για αξιοσημείωτη μεταβολή μετά τη διψήφια αύξηση που είχε σημειωθεί το καλοκαίρι του 2022 έναντι του 2021.

Η μέση τιμή αγοράς σπιτιού διολίσθησε στις 258.297 στερλίνες, ενώ η τράπεζα προειδοποίησε ότι η αγορά είναι πιθανό να παραμείνει αδύναμη το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να προχωρήσει αύριο στη 10η συναπτή αύξηση επιτοκίων. 

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε την Δεκέμβριο πως 4 εκατ. ιδιοκτήτες θα δουν αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης στεγαστικών δανείων μέσα στο 2023.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ανάρπαστα τα 50 διαμερίσματα στο Hilton

Ακίνητα: Κενό 51 δισ. στην Ευρώπη δημιουργεί η πτώση στις τιμές

Ράλι εξαετίας για τα ενοίκια στην Αττική – Πού έχουν φτάσει οι τιμές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News