Business & Finance Παρασκευή 7/10/2022, 20:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σουηδία: «Βαθαίνει» η πτώση στην αγορά στέγης

Σουηδία: «Βαθαίνει» η πτώση στην αγορά στέγης

Η πτώση των τιμών στέγης στη Σουηδία επιδεινώθηκε το Σεπτέμβριο εν μέσω ενδείξεων για απουσία ενδιαφέροντος για αγορές κατοικιών από τη στιγμή που τα επιτόκια έχουν αυξηθεί και επικρατούν έντονες ανησυχίες ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος θα κάμψει τη ζήτηση, σύμφωνα με την εταιρεία real estate, Svensk Maklarstatistik.

H συγκεκριμένη σκανδιναβική αγορά, που είχε γνωρίσει στη διάρκεια της πανδημίας μίας από τις πιο εντυπωσιακές επιδόσεις, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με διψήφια πτώση αντίστοιχη με αυτή που καταγράφεται στις αγορές της Αυστραλίας και του Καναδά. Παρότι η αγορά αποθερμαίνεται σταθερά από το Μάρτιο, όταν η κεντρική τράπεζα έκανε ιστορική στροφή στη νομισματική πολιτική της, επικρατούν αυξανόμενες ανησυχίες ότι μία πιθανή αύξηση των τιμών ενέργειας τον επόμενο χειμώνα θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση. 

Ήδη, οι τιμές διαμερισμάτων έχουν υποχωρήσει 6% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ οι τιμές μονοκατοικιών – που γνώρισαν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο στη διάρκεια της πανδημίας καθώς οι αγοραστές αναζήτησαν περισσότερο χώρο για να εργάζονται από το σπίτι με την καθιέρωση της τηλεργασίας – έχουν μειωθεί 3%. Επίσης, ο όγκος συμφωνιών για το Σεπτέμβριο αλλά και ολόκληρο το τρίτο τρίμηνο μειώθηκε σημαντικά από τα επίπεδα των δύο προηγούμενων ετών. 

Υπό πίεση η αγορά στέγης

Οι τιμές διαμερισμάτων παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πτώση στην αγορά στέγης της Σουηδίας 

Πηγή: Svensk Maklarstatistik AB, Bloomberg

 

Η ετήσια πτώση στις τιμές διαμερισμάτων είναι η μεγαλύτερη που καταγράφεται από τον Αύγουστο του 2018, όταν η Σουηδία εισήλθε σε μία περίοδο απότομης διόρθωσης στις τιμές στέγης. Η πτώση συμπίπτει με την αύξηση των επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, τη μεγαλύτερη εδώ και τρεις δεκαετίες αλλά και την ιστορική αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. 

Τράπεζες αλλά και η κεντρική τράπεζα της χώρας αναμένει ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν περαιτέρω, προβλέποντας πτώση 15% έως 20% από τα ιστορικά υψηλά των αρχών του έτους. Αυτό σημαίνει ότι το ήμισυ της πτώσης έχει ήδη σημειωθεί, με βάση τα στοιχεία της Valueguard που δείχνουν πτώση 8,7% τον Αύγουστο. 

Μοναδικό θετικό σημείο το γεγονός ότι επιβραδύνεται ο ρυθμός της πτώσης των τιμών στέγης στη Στοκχόλμη, η οποία θεωρείται συνήθως δείκτης για την υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με οικονομολόγους της SEB. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ζώντας σε ένα κουτί παπουτσιών: Τα διαμερίσματα του 3Χ3 που έγιναν μόδα

Αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ: Θα καταρρεύσουν οι τιμές των κατοικιών;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News