Business & Finance Δευτέρα 7/11/2022, 13:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Γιατί οι βιομηχανίες ζήτησαν να καθυστερήσει ο παγκόσμιος εταιρικός φόρος 

Γερμανία: Γιατί οι βιομηχανίες ζήτησαν να καθυστερήσει ο παγκόσμιος εταιρικός φόρος 

Την μετάθεση της εφαρμογής του ελάχιστου παγκόσμιου εταιρικού φόρου κατά τουλάχιστον ένα χρόνο το 2025 ζήτησαν οι γερμανικές βιομηχανίες, με έγγραφο της βιομηχανικής ένωσης BDI το οποίο και εξέδωσε σήμερα Δευτέρα. Ο λόγος για τον οποίο επιθυμούν την καθυστέρηση του μέτρου είναι για να δοθεί περισσότερος χρόνος στις βιομηχανίες προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα εν μέσω της τρέχουσας κρίσης. 

«Το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του ελάχιστου φόρου ήδη από το 2024 δεν είναι ρεαλιστικό εξαιτίας της τεράστιας πολυπλοκότητας των σχετικών νέων κανονισμών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο ελάχιστος παγκόσμιος εταιρικός φόρος συνιστά τη μεγαλύτερη αναθεώρηση των διασυνοριακών φορολογικών κανόνων για δεκαετίες. Στην υιοθέτηση του νέου μέτρου που αποσκοπεί στο να αποτρέψει τις Big Tech όπως οι Apple, Amazon και Meta μεταξύ άλλων, να καταγράφουν τα έσοδά τους σε χώρες με χαμηλή φορολόγηση ενώ τα έχουν δημιουργήσει σε άλλη χώρα, έχουν συμφωνήσει πέρυσι σχεδόν 140 χώρες. 

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος έχει αναλάβει τον ρόλο του επιβλέποντα στον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο, δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες πρόκειται να τεθούν σε ισχύ το 2024.

Από τη μεριά της η BDI, υποστηρίζει ότι η εφαρμογή των νέων κανόνων και η προετοιμασία των πληροφοριακών συστημάτων θα είναι πολύ χρονοβόρα και θα απαιτήσει επιπλέον πόρους για τις εταιρείες. Στο πλαίσιο αυτό ζητάει απλοποίηση της διαδικασίας, μεταβατικές ρυθμίσεις και αναβολή των φόρου τουλάχιστον έως το 2025.

Παράλληλα η γερμανική ένωση δήλωσε ότι αντιτίθεται στην προοπτική η Γερμανία να εφαρμόσει τον ελάχιστο φόρο δίχως να έχει ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον Οκτώβριο, οι κυβερνήσεις των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της Ε.Ε. (ανάμεσά τους και η Γερμανία), δήλωσαν ότι θα εφαρμόσουν τους νέους φορολογικούς κανόνες τον επόμενο χρόνο με «οποιοδήποτε δυνατό νόμιμο μέσο», στην περίπτωση που η Ουγγαρία δεν άρει την αντίθεσή της σε επίπεδο Ε.Ε.

Η άποψη της BDI για το συγκεκριμένο θέμα, είναι ότι η μεμονωμένη εφαρμογή του ελάχιστου παγκόσμιου εταιρικού φόρου θα έβλαπτε την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας καθώς θα επέφερε σημαντικό κόστος στις γερμανικές μητρικές εταιρείες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Η Ουγγαρία μπλοκάρει την παγκόσμια φορολογική συμφωνία

Ελάχιστος εταιρικός φόρος: Πώς θα «δουλέψει» στην Ευρώπη

Στον «πάγο» μέχρι το 2024 ο παγκόσμιος εταιρικός φόρος

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News