Business & Finance Τρίτη 24/05/2022, 19:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «πάγο» μέχρι το 2024 ο παγκόσμιος εταιρικός φόρος

Στον «πάγο» μέχρι το 2024 ο παγκόσμιος εταιρικός φόρος

Ενώπιον εμποδίων βρέθηκε η διεθνής συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο, η οποία θα υποχρέωνε τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες να καταβάλλουν υψηλότερη φορολογία.

Ο Ματίας Κόρμαν, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, δήλωσε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ότι πραγματοποιούνται «δύσκολες συζητήσεις». Ως αποτέλεσμα, η συμφωνία δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ το 2023, όπως ήλπιζαν προηγουμένως.

Ο Κόρμαν ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει στην εκάστοτε χώρα να επιβάλλει υψηλότερη φορολογία στις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου βάσει των πωλήσεων εντός των συνόρων τους.

Η συμφωνία, την οποία ο Κόρμαν αποκάλεσε «ιστορική και πολύ σημαντική», έχει δύο σκέλη. Το πρώτο προβλέπει την μεταβίβαση ορισμένων κερδών από μεγάλες πολεθνικές σε χώρες όπου πραγματοποιούν τις πωλήσεις τους. Ο δεύτερος πυλώνας προβλέπει τον καθορισμό κατώτατου ορίου εταιρικής φορολόγησης στο 15%. Οι δυσκολίες κατά τον Κόρμαν τίθενται στο πρώτο σκέλος.

«Επίτηδες θέσαμε ένα πολύ αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή, ώστε να ασκήσουμε πίεση και πιστεύουμε ότι βοήθησε στο να διατηρηθεί το μομέντουμ. Ωστόσο, υποψιάζομαι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξουμε σε μία πρακτική εφαρμογή μετά το 2024», τόνισε ο ίδιος.

Όσον αφορά τον δεύτερο πυλώνα δήλωσε ότι η πρόοδος είναι πολύ ενθαρρυντική και ελπίζει ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα συμφωνήσουν να τον στηρίξουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο σκέλος απαιτεί διεθνή συμφωνία, ενώ το δεύτερο εφαρμόζεται μέσω τοπικών νομοθεσιών.

Στην Ευρώπη, η Πολωνία έχει ασκήσει σοβαρές αντιρρήσεις για την στήριξη του δεύτερου πυλώνα. Ωστόσο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιος εταιρικός φόρος: Η Πολωνία μπλοκάρει τη συμφωνία στην Ε.Ε.

Γερμανία: Θέλει να επισπεύσει την εφαρμογή του ελάχιστου παγκόσμιου φόρου

Ελάχιστος εταιρικός φόρος: Πώς θα «δουλέψει» στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News