Business & Finance Δευτέρα 23/05/2022, 21:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στίγκλιτς: Oι αυξήσεις των επιτοκίων «σκοτώνουν» την οικονομία, όχι τον πληθωρισμό

Στίγκλιτς: Oι αυξήσεις των επιτοκίων «σκοτώνουν» την οικονομία, όχι τον πληθωρισμό

Η αμερικανική οικονομία χρειάζεται παρεμβάσεις σε επίπεδο προσφοράς παρά επιτοκιακές αυξήσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ, οι οποίες θα αποτύχουν να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, ανέφερε ο Νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.

«Οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν πρόκειται να επιλύσουν το πρόβλημα του πληθωρισμού. Δεν πρόκειται να δημιουργήσουν περισσότερο φαγητό. Αντιθέτως, θα το κάνουν πολύ πιο δύσκολο, επειδή δεν θα μπορείς να κάνεις επενδύσεις», ανέφερε ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια μιλώντας σε πάνελ στο Νταβός. 

Τα πρακτικά της Fed από την τελευταία συνεδρίασή της θα ρίξουν περισσότερο φως στις προθέσεις της ως προς τις επόμενες επιτοκιακές αυξήσεις, μετά την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης αυτό το μήνα. Ο Στίγκλιτς προσφέρει μία εναλλακτική προσέγγιση. 

«Αυτό που χρειάζεται είναι παρεμβάσεις σε επίπεδο προσφοράς. Ένα από τα πράγματα που ο πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να κάνει είναι να παράσχει μεγαλύτερη φροντίδα στα παιδιά, που σημαίνει περισσότερες γυναίκες στο εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ, γεγονός που θα απελευθερώσει έναν από τους περιορισμούς – την προσφορά σε εργατικό δυναμικό», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο οικονομολόγος επέμεινε ότι η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να είναι προτεραιότητα τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. 

«Στις ΗΠΑ είχαμε πλεονάσματα σε τρόφιμα – μπορούμε να τα πάρουμε πίσω. Τουλάχιστον, η προσπάθεια να κάνουμε ό,τι μπορούμε παγκοσμίως για να αυξήσουμε την προσφορά θα συμβάλει περισσότερο στην αντιμετώπιση του προβλήματος από το να προκαλέσουμε ύφεση», συμπλήρωσε. 

Χαρακτήρισε «δολοφονία της οικονομίας» την αύξηση των επιτοκίων, τονίζοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν πρόκειται να λύσει τον πληθωρισμό σε κανένα χρονικό πλαίσιο».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Μπούλαρντ: Η Fed θα πρέπει να κάνει τώρα επιθετικές κινήσεις, για να μειώσει τα επιτόκια το 2023

Αλλαγή πλεύσης για την Fed – Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News