Business & Finance Τρίτη 19/04/2022, 21:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fannie Mae: Αναμένει «μέτρια ύφεση» στις ΗΠΑ το 2023

Fannie Mae: Αναμένει «μέτρια ύφεση» στις ΗΠΑ το 2023

Η αύξηση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ θα επιβραδύνει περαιτέρω μια οικονομία που έχει ήδη επιβαρυνθεί από τον υψηλό πληθωρισμό και τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκαλώντας μια «μέτρια ύφεση» στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με τη Fannie Mae.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε πολλούς παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης μέχρι το 2022, αλλά η ανάγκη να χαλιναγωγήσουμε τον πληθωρισμό, σε συνδυασμό με άλλους οικονομικούς δείκτες, όπως η πρόσφατη αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, μας οδήγησε σε ουσιαστική υποβάθμιση των προσδοκιών μας για οικονομική ανάπτυξη το 2023 », δήλωσε ο Νταγκ Ντάνκαν, επικεφαλής οικονομολόγος της Fannie Mae.

Η νέα πρόβλεψη περιλαμβάνει μια «μέτρια ύφεση, αλλά δεν αναμένουμε να είναι παρόμοια σε μέγεθος ή διάρκεια με την ύφεση του 2008», είπε ο Ντάνκαν.

Στις προοπτικές του Απριλίου για την οικονομία και την αγορά στέγης, η Fannie Mae υπογραμμίζει ότι αναμένει τώρα μείωση των πωλήσεων κατοικιών κατά 7,4% φέτος και 9,7% το 2023. Η αύξηση των τιμών των κατοικιών θα επιβραδυνθεί από 20% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε 3,2% έως το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων 30 ετών στις ΗΠΑ αυξάνονται ολοένα και περισσότερο φέτος αγγίζοντας το 5% αυτόν τον μήνα για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

«Ιστορικά, τέτοιου είδους μεγάλες μεταβολές οδήγησαν σε επιβράδυνση την αγορά στέγης. Περιμένουμε ότι οι πωλήσεις κατοικιών, οι τιμές στέγης και ο όγκος των χορηγήσεων ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων να μειωθούν τα επόμενα δύο έτη», ανέφερε ο Ντάνκαν. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5%, πληθωρισμός 4,5% στην Ελλάδα – Υποβαθμίζει την παγκόσμια οικονομία

Παγκόσμια Τράπεζα: Κατεβάζει τον πήχη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News