Business & Finance Παρασκευή 20/05/2022, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπούλαρντ: Η Fed θα πρέπει να κάνει τώρα επιθετικές κινήσεις, για να μειώσει τα επιτόκια το 2023

Μπούλαρντ: Η Fed θα πρέπει να κάνει τώρα επιθετικές κινήσεις, για να μειώσει τα επιτόκια το 2023

H Fed θα πρέπει να προωθήσει μία σειρά επιθετικών επιτοκιακών αυξήσεων φέρνοντας το βασικό επιτόκιό της στο 3,5% έως το τέλος του έτους, όπως είπε ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, σε μία εξέλιξη που θα μπορούσε να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό και ταυτόχρονα να ανοίξει το δρόμο για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το 2023 ή το 2024.

«Έχω ήδη δηλώσει ότι θα πρέπει να έχουμε επιτόκια στο 3,5% έως τα τέλη του έτους, επίπεδο υψηλότερο από αυτό που πρεσβεύουν αρκετοί από τους συναδέλφους μου. Όσο περισσότερο αυξήσουμε τα επιτόκια, τόσο περισσότερο θα θέσουμε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και τις πληθωριστικές προσδοκίες. Συνεπώς, το 2023 και το 2024, θα καταφέρουμε να μειώσουμε τα επιτόκια επειδή θα έχουμε τιθασσεύσει τον πληθωρισμό», ανέφερε ο Μπούλαρντ. 

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Σεν Λούις, από τα πιο γνωστά «γεράκια», έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του σχεδίου του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, να προχωρήσει σε επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στο πλαίσιο των προσπαθειών να θέσει υπό έλεγχο τον υψηλότερο πληθωρισμό που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980. Στο ερώτημα πώς βλέπει μία επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης, ο Μπούλαρντ δεν το απέκλεισε ως επιλογή. 

«Θα πρέπει να θέσουμε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και πιστεύω ότι έχουμε ένα πολύ καλό σχέδιο. Η μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης είναι ένα πολύ καλό σχέδιο προς το παρόν. Όπως πάντα, θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στα επικείμενα στατιστικά στοιχεία για την οικονομία και τον πληθωρισμό», είπε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στην πτώση της αμερικανικής αγοράς μετοχών, ο Μπούλαρντ είπε ότι δεν τον έχει ξαφνιάσει και την αποδίδει εν μέρει στα υψηλότερα επιτόκια. 

«Υπάρχει μία επανατοποθέτηση της αγοράς, κάτι που έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με την Fed. Θα πρέπει να περιμένετε ότι με την Fed να αυξάνει τα επιτόκια, όλο αυτό το ενεργητικό, αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, θα πρέπει να επανατοποθετηθεί», τόνισε. 

Σε αντίθεση δε με πολλούς στη Wall Street, ο Μπούλαρντ ανέφερε ότι η πιθανότητα ύφεσης στην αμερικανική οικονομία είναι μικρή. Ο ίδιος εκτιμά τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,5% έως 3% και βλέπει την ανεργία να υποχωρεί κάτω από το 3% έως τα τέλητου έτους. Η ανάπτυξη μπορεί να στηριχθεί ακόμη περισσότερο από τις αυξημένες δαπάνες των Αμερικανών, καθώς αρχίζουν να ταξιδεύουν, εξήγησε. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Το εκρηκτικό κοκτέιλ της αμερικανικής οικονομίας: 35% πιθανότητες ύφεσης «βλέπει» η Goldman Sachs

Πάουελ: Η Fed δεν θα διστάσει να αυξάνει τα επιτόκια έως ότου υποχωρήσει ο πληθωρισμός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News