BUSINESS & FINANCE

Ο άγνωστος κόσμος της αύξησης επιτοκίων: Τι μας μαθαίνει το 1994

Ο άγνωστος κόσμος της αύξησης επιτοκίων: Τι μας μαθαίνει το 1994

Οι επενδυτές και οι traders που είναι κάτω των 43 ετών δεν είχαν ζήσει ποτέ στην καριέρα τους μία αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τη Federal Reserve, παρατηρούσε χθες ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, Jim Reid. Αυτό άλλαξε χθες το βράδυ, όταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου από το 2000 και σηματοδότησε ότι θα συνεχίσει να αυξάνει το κόστος χρήματος με αυτό τον ρυθμό στις επόμενες συνεδριάσεις της Fed. Είναι η πιο επιθετική νομισματική πολιτική κατά του πληθωρισμού εδώ και δεκαετίες. 

Και σίγουρα, είναι ένα άγνωστο κεφάλαιο για πολλούς από όσους εμπλέκονται στις αγορές σήμερα. 

Αναζητώντας έστω τα μαθήματα του παρελθόντος, ο αναλυτής της Capital Economics Thomas Mathews θεωρεί ότι η περίοδος του 1994-1995 είναι συγκρίσιμη: Τότε, η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης σε μία περίοδο 12 μηνών, συμπεριλαμβανομένων τριών αυξήσεων κατά 50 μονάδες βάσης και μίας κατά 75 μονάδες βάσης (κάτι παρόμοιο περιμένει σήμερα η αγορά, αν και χθες το βράδυ, ο Powell διέψευσε τις προβλέψεις για αυξήσεις 75 μονάδων βάσης). 

Τι μας λέει, λοιπόν, το 1994 για το σήμερα; Η πρώτη παρατήρηση της Capital Economics  είναι ότι η Fed κατάφερε να αποφύγει τότε μία ύφεση, κάτι που είναι σπάνιο σε περιόδους τόσο επιθετικής αύξησης των επιτοκίων. Η κεντρική πρόβλεψη του οίκου είναι ότι  και αυτή τη φορά, η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα είναι μέτρια τα επόμενα 1-2  χρόνια, όμως μία ύφεση θα αποφευχθεί και πάλι. 

Ο άγνωστος κόσμος της αύξησης επιτοκίων: Τι μας μαθαίνει το 1994-1

Παρόλα αυτά, το 1994-1995 ήταν μία δύσκολη περίοδος για τις αγορές, με την Capital Economics να πιστεύει ότι οι επενδυτές θα δυσκολευτούν ακόμα περισσότερο αυτή τη φορά. Παρότι η οικονομία αναπτυσσόταν, ο  S&P 500 υποχώρησε σχεδόν 10% τους μήνες μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, το 1994. Και παρότι τελικά ανέκτησε αυτό το χαμένο έδαφος, δεν έδωσε κέρδη στο σύνολο εκείνου του κύκλου αύξησης των επιτοκίων. 

Σήμερα, η Capital Economics θεωρεί ότι το περιβάλλον είναι χειρότερο: Οι αποτιμήσεις είναι πολύ υψηλότερες από ότι ήταν τότε και άρα οι πιέσεις στις μετοχές ίσως είναι εντονότερες. 

Η αύξηση στα εταιρικά κέρδη στήριξε τις αγορές τότε, κάτι που σήμερα φαντάζει απίθανο, με φόντο την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών. 

Βέβαια, σε αντίθεση με τον κύκλο σύσφιγξης του 1994-1995 που εξέπληξε τους επενδυτές, αυτή τη φορά, οι αυξήσεις επιτοκίων είναι αναμενόμενες από όλους και σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον έχουν προεξοφληθεί από τις αγορές. 

Όμως, όπως φάνηκε και το 1994-1995, οι πιέσεις στις μετοχές πιθανότατα δεν θα σταματήσουν έως ότου σταματήσουν να αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων και αυτό μάλλον θα γίνει όταν τελειώσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων, καταλήγει η Capital Economics. 

Σε αυτή τη βάση, η πτώση των αγορών δεν έχει τελειώσει, πιστεύει ο οίκος και προβλέπει ότι ο S&P 500 θα πέσει από το χθεσινό κλείσιμο των 4.300 μονάδων έως το χαμηλό των 3.750 μονάδων έως τα μέσα του 2023 και θα γυρίσει σελίδα όταν ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων πλησιάζει στο τέλος του. 

Διαβάστε επίσης: 

Αλλαγή πλεύσης για την Fed – Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης

Πάουελ: Η Fed ρίχνεται στην μάχη κατά του πληθωρισμού

Το τέλος του τζάμπα χρήματος: Μόνο 100 ομόλογα απομένουν με αρνητικές αποδόσεις

Το τέλος του εύκολου χρήματος φέρνει παγκόσμιο σοκ 410 δισ. δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News