Business & Finance Τετάρτη 4/05/2022, 22:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάουελ: Η Fed ρίχνεται στην μάχη κατά του πληθωρισμού

Ο πρόεδρος της Fed απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις

Πάουελ: Η Fed ρίχνεται στην μάχη κατά του πληθωρισμού

Η Fed κινείται χωρίς καμία καθυστέρηση προκειμένου να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες έχουν «χτυπήσει» τους καταναλωτές, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις ανακοινώσεις της Τράπεζας.

«Ο πληθωρισμός ανέρχεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που προκαλεί και κινούμαστε χωρίς καμία καθυστέρηση για να επαναφέρουμε σε χαμηλά επίπεδα», τόνισε ο ίδιος. «Έχουμε και τα εργαλεία που χρειαζόμαστε και την αποφασιστικότητα που απαιτείται για να επαναφέρουμε την σταθερότητα των τιμών εκ μέρους των αμερικανικών οικογενειών και επιχειρήσεων», σημείωσε ο Πάουελ.

Ταυτόχρονια, τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία απεδείχθη ανθεκτική στην μάχη που έδωσε τα τελευταία δύο χρόνια. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η μείωση του πληθωρισμού έχει καθοριστική σημασία για την θεμελίωση μίας παρατεταμένης περιόδου σταθερότητας στην αγορά εργασίας.

Ο Πάουελ επίσης εστίασε και στην ταχεία αύξηση στις τιμές ενέργειας και άλλων προϊόντων, η οποία πυροδοτήθηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατά τον ίδιο, στην αναταραχή αυτή αποδίδεται εν μέρει και η κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία.

Επόμενες κινήσεις

Δεδομένου ότι η αγορά εργασίας είναι «εξαιρετικά σφιχτή» και ο πληθωρισμός «σε πολύ υψηλό επίπεδο», η Fed θα συνεχίσει με περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων στους επόμενους μήνες, σημείωσε για άλλη μία φορά ο Πάουελ.

«Είμαστε καθ’ οδόν να κινητοποιήσουμε την νομισματική πολιτική χωρίς καθυστέρηση σε πιο φυσιολογικά επίπεδα», τόνισε ο ίδιος. «Εάν οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες εξελιχθούν όπως αναμένεται, τότε υπάρχει μία κοινή αίσθηση στην επιτροπή ότι επιπλέον αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης θα τεθούν στο τραπέζι στις επόμενες συνεδριάσεις», σημείωσε ο Πάουελ, αποκλείοντας ουσιαστικά μία αύξηση 75 μονάδων βάσης, την οποία ανέμεναν ορισμένοι αναλυτές. «Μία αύξηση 75 μονάδων βάσης είναι κάτι που η επιτροπή δεν εξετάζει ενεργά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σενάρια για ύφεση

Ο Πάουελ τόνισε επίσης: «δεν φαίνεται να είμαστε κοντά σε ύφεση. Επομένως, η οικονομία είναι ισχυρή και σε καλή θέση να διαχειριστεί σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής».

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου σημείωσε ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες η Τράπεζα να καταφέρει να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκληθεί ύφεση. «Δεν έχουμε χειρουργικά εργαλεία ακριβείας. Ουσιαστικά έχουμε τα επιτόκια δανεισμού, τον ισολογισμό και το forward guidance… ως γνωστόν χοντροκομμένα εργαλεία», σημείωσε ο Πάουελ.

Παράλληλα, στην συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι είναι πιθανή η επαναφορά της σταθερότητας των τιμών χωρίς να υπάρχει σοβαρή αύξηση της ανεργίας. «Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα, ώστε να επαναφέρουμε τις σταθερές τιμές όσον το δυνατόν ταχύτερα και πιο αποδοτικά».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αλλαγή πλεύσης για την Fed – Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News