BUSINESS & FINANCE

Πώς το αδύναμο ευρώ επηρεάζει τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ στη μάχη κατά του πληθωρισμού

Πώς το αδύναμο ευρώ επηρεάζει τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ στη μάχη κατά του πληθωρισμού

Το ευρώ οδεύει ολοταχώς προς τα επίπεδα απόλυτης ισοτιμίας έναντι του δολαρίου, με τους αναλυτές και παράγοντες της αγοράς να «βλέπουν» ισοτιμία ένα-προς-ένα του ενιαίου νομίσματος με το αμερικανικό. Ένα αδύναμο ευρώ συνεπάγεται ακόμη πιο έντονες πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη κι ακόμη μία πρόκληση στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «δαμάσει» τον πληθωρισμό, ο οποίος  τρέχει με ρυθμούς-ρεκόρ 7,5%. 

Mια νομισματική κρίση εμπιστοσύνης είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ, που ήδη βρίσκεται μπροστά στο δύσκολο σταυροδρόμι συγκράτησης του πληθωρισμού με αυξήσεις επιτοκίων, χωρίς να θέσει την οικονομία της Ευρωζώνης σε κίνδυνο ύφεσης.

Πώς επηρεάζει το αδύναμο ευρώ την καθημερινότητα των Ευρωπαίων; Κατ’ αρχάς, η υποχώρησή του έναντι του δολαρίου συνεπάγεται αύξηση του κόστους εισαγομένων αγαθών και ευρύτερα του κόστους διαβίωσης, εξηγεί ο Βίνσεντ Μορτιέ, chief investment officer στην Amundi, το μεγαλύτερο διαχειριστή ενεργητικού της Ευρώπη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει τον εισαγόμενο πληθωρισμό, καθώς τα περισσότερα ενεργειακά προϊόντα που εισάγει η Ευρώπη τιμολογούνται σε δολάρια και το αδύναμο ευρώ εντείνει το πρόβλημα.

Πώς το αδύναμο ευρώ επηρεάζει τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ στη μάχη κατά του πληθωρισμού-1

Η Amundi στοιχηματίζει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει φέτος σε επίπεδα απόλυτης ισοτιμίας έναντι του δολαρίου, καθώς η απειλή της ύφεσης δεν αφήνει στην ΕΚΤ περιθώρια αύξησης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τον κ. Μορτιέ, στη μάχη για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, η ΕΚΤ έχει ρίξει το βάρος στη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα, μια απόφαση που ενδεχομένως να μεγαλώσει το χάσμα με τη Federal Reserve των ΗΠΑ, η οποία προηγείται έναντι των μεγάλων κεντρικών τραπεζών στις κινήσεις νομισματικής σύσφιγξης. 

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σενάριο βραδύτερης ανάπτυξης ή ακόμη και ύφεσης στην Ευρωζώνη», αναφέρει ο κ. Μορτιέ στους «FT», με την Amundi να προβλέπει ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο το ευρώ θα υποχωρήσει σε επίπεδα απόλυτης ισοτιμίας έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά από το 2002.

Το ενιαίο νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το 10% της αξίας του τους τελευταίους μήνες, υποχωρώντας στα τέλη Απριλίου σε ναδίρ πενταετίας, στο 1,047 δολάρια. Η επιθετική πολιτική της FED, που προηγείται έναντι της ΕΚΤ στον κύκλο αύξησης επιτοκίων, είναι ο βασικός παράγοντας αποδυνάμωσης του ευρώ.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών και θα προχωρήσει τον Ιούλιο σε αύξηση επιτοκίων, για πρώτη φορά από το 2011. 

Παρ’ όλα αυτά, οι αγορές υπερεκτιμούν μέχρι πού μπορεί να φθάσει η ΕΚΤ, καθώς θα πρέπει να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, χωρίς να υπονομεύσει την εύθραυστη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, διατηρώντας ταυτόχρονα χαμηλά το κόστος δανεισμού για τις χώρες-μέλη, ειδικά εκείνες με υψηλά επίπεδα χρέους, εξηγεί ο κ. Μορτιέ. Ο ίδιος προβλέπει αύξηση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων(deposit rate) κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο από το -0,5% στο -0,25%, παραμένοντας σε επίπεδα κάτω του μηδενός. Οι αγορές βλέπουν τουλάχιστον τρεις αυξήσεις το 2022 και πιο επιθετικές κινήσεις την επόμενη χρονιά, με άνοδο του επιτοκίου στο 1,5% έως τα μέσα του 2024.

Στον αντίποδα, η FED έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, στο εύρος του 0,75%-1% και αναμένεται να συνεχίσει με πιο επιθετικές κινήσεις τους επόμενους μήνες.

«Εάν η ΕΚΤ εστίαζε μόνο στον πληθωρισμό, τότε θα προχωρούσε σε μεγαλύτερες αυξήσεις. Όμως ο πληθωρισμός δεν είναι το μοναδικό της μέλημα», εξηγεί ο κ. Μορτιέ, που θεωρεί ότι η επίσημη εντολή της κεντρικής τράπεζας -η διατήρηση του πληθωρισμού κοντά στο στόχο 2%- επί της ουσίας είναι η τρίτη προτεραιότητα, με πρώτη τη στήριξη της οικονομίας και τη διατήρηση της ακεραιότητας της Ευρωζώνης, περιορίζοντας τις διαφορές στο κόστος δανεισμού μεταξύ των χωρών-μελών. 

Από την άλλη πλευρά, ενδεχόμενες κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον του κοινού νομίσματος θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές συναλλάγματος, όπως είχε συμβεί το 2000 και το 2011, και ειδικά εάν η αποδυνάμωση του ευρώ έχει αντίκτυπο στις αγορές κρατικών ομολόγων, επηρεάζοντας χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους, όπως η Ιταλία. 

Οι αγορές δεν πρέπει να χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς το ευρώ. Και γι’ αυτό η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια και να είναι σαφής ως προς χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων νομισματικής σύσφιγξης. Ειδάλλως, θα βρεθεί με ένα ακόμη ανοικτό «μέτωπο» σε μια εποχή που έχουν μαζευτεί αρκετά γκρίζα σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη.

Διαβάστε επίσης: 

Ευρώ: Έτοιμο να «σπάσει» και το τελευταίο επίπεδο στήριξης πριν από την απόλυτη ισοτιμία

Capital Economics: Η Ευρωζώνη «σέρνεται» – Βλέπει ευρώ στο 1 προς 1 με το δολάριο

Συμφέρει τις ΗΠΑ το ισχυρό δολάριο;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News