Business & Finance Παρασκευή 13/05/2022, 20:13
ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Ευρώ: Έτοιμο να «σπάσει» και το τελευταίο επίπεδο στήριξης πριν από την απόλυτη ισοτιμία

Ευρώ: Έτοιμο να «σπάσει» και το τελευταίο επίπεδο στήριξης πριν από την απόλυτη ισοτιμία

Το ευρώ βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα να διασπάσει ένα από τα τελευταία εναπομείναντα επίπεδα στήριξης, προτού διολισθήσει προς την απόλυτη ισοτιμία του έναντι του δολαρίου. 

Το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα βούλιαξε ενδοσυενδριακά σε νέο χαμηλό πενταετίας, στο 1,0350, οριακά πιο πάνω από το σημείο στήριξης του Ιανουαρίου 2017, του 1,0341. Εάν διασπάσει καθοδικά και αυτό το φράγμα, τότε θα οδηγηθεί στο χαμηλότερο επίπεδο 20 ετών έναντι του δολαρίου. 

Στρατηγικοί αναλυτές των HSBC Holdings Plc, RBC Capital Markets and JPMorgan Chase & Co. συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα δοκιμάσει το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας ένα προς ένα, υπό το βάρος της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών στην Ευρωζώνη και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σε αντίθεση, το δολάριο βρίσκεται συνεχώς στήριγμα στην ολοένα και πιο επιθετική γραμμή της Φέντραλ Ριζέρβ αλλά και στον ρόλο του ως ασφαλούς καταφυγίου σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας και αβεβαιότητας. 

«Η ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού έχει αναχθεί σε μείζον πρόβλημα σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως στην Ευρωζώνη οι πιέσεις γίνονται ακόμη πιο έντονες», αναφέρουν στρατηγικοί αναλυτές της HSBC, οι οποίοι βλέπουν το ευρώ να υποχωρεί στο επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου έως τα τέλη του έτους, για να συνεχίσει με μία «ήπια υποχώρηση» στο πρώτο εξάμηνο του 2023. 

Euro approaches 2017 low on decline toward parity
  

Η πτώση του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος θα συνεχιστεί παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πρώτη επιτοκιακή αύξηση στις αρχές Ιουλίου. «Ουσιαστικά, το ευρώ δεν κατάφερε να βρει στήριγμα στον πιο επιθετικό τόνο της ΕΚΤ», αναφέρουν στρατηγικοί αναλυτές της ING, οι οποίοι διερωτώνται κατά πόσο η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης μπορεί να γίνει πιο επιθετική λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. 

Το ευρώ κατάφερε να καλύψει τις αρχικές του απώλειες και να επιστρέψει πάνω από το 1,04 έναντι του δολαρίου. 

Οι πιθανότητες να διολισθήσει στο επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου για τους επόμενους 12 μήνες έχουν αυξηθεί στο 60% , σύμφωνα με οψιόν που παρακολουθεί το Bloomberg. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Συμφέρει τις ΗΠΑ το ισχυρό δολάριο;

Δολάριο: Σε υψηλό 20 ετών εν μέσω φόβων για την παγκόσμια οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News