Business & Finance Πέμπτη 12/05/2022, 13:50
ΑΓΟΡΕΣ

Δολάριο: Σε υψηλό 20 ετών εν μέσω φόβων για την παγκόσμια οικονομία

Δολάριο: Σε υψηλό 20 ετών εν μέσω φόβων για την παγκόσμια οικονομία

Σε υψηλό σχεδόν 20 ετών έχει σκαρφαλώσει σήμερα το αμερικανικό δολάριο δικαιολογώντας κατά 100% τον ευφημισμό ως ασφαλές καταφύγιο, κι ενώ τις διεθνείς αγορές τις έχει κυριεύσει ένα κύμα πανικού αναφορικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. 

Ο δείκτης του δολαρίου που το μετρά έναντι μιας ομάδα έξι ισχυρών νομισμάτων (ευρώ, γιεν, στερλίνα, δολάριο Καναδά, κορώνα Σουηδίας, ελβετικό φράγκο), έχει αναρριχηθεί στο 104,56 στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2002. 

Μετά τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που διατηρήθηκε σε υψηλό σχεδόν 40 ετών στο 8,3%, οι επενδυτές έχουν γυρίσει μαζικά την πλάτη τους στα περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο και έχουν στραφεί στα ασφαλή καταφύγια όπως είναι το δολάριο και τα κρατικά ομόλογα.

Ο διαρκώς επιταχυνόμενος πληθωρισμός, ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα νέα lockdowns στην Κίνα και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, έχουν συνθέσει έναν καμβά αρνητικών εξελίξεων από τις οποίες έχει αναδυθεί ένα κύμα φόβων για επιβράδυνση ακόμη και ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News